Studiile au arătat că bananele nu sunt doar foarte gustoase, dar au și efecte benefice asupra organismului celui care le consumă cu regularitate. De aceea, ele sunt recomandate în prevenirea și ameliorarea unor afecțiuni precum: anemie, astenie depresie, hipertensiune, indigestie, gastrită hiperadică, ulcer, constipație, diaree, artrită, gută, diferite alergii etc..

Dau o stare de bine organismului

Bananele conțin triptofan, o substanță care stimulează secreția de serotonină, cunoscută ca fiind ”hormonul fericirii”. Din acest motiv, ele au fost supranumite ”fructele fericirii”. Pentru că sunt o sursă importantă de vitamine (A, C, E, B1, B2, B6) și de minerale (fier, sodiu, potasiu, magneziu, zinc, calciu), bananele ajută la restabilirea ecilibrului psihic, afectat de stările prelungite de stres, suprasolicitare sau astenie.

Bananele reglează tensiunea arterială

Datorită conținutului ridicat de potasiu și de magneziu (348 mg, respectiv 42 mg la 100 g), bananele au un rol important în reglarea tensiunii arteriale. Spre deosebite de medicamentele prescrise în tratamentul hipertensiunii, bananele stimulează eliminarea apei din țesuturi, dar fără pierdere de minerale. Atenție însă, în cazul insuficienței renale, rinichii nu pot elimina minerale și de aceea trebuie limitat consumul de banane.

Au o valoare nutritivă ridicată

Bananele sunt o sursă iimportantă de calorii (100 kcal la 100 g) și au un conținut scăzut de apă. De aceea, nu sunt recomandate de obicei în curele de slăbire. Totuși, în combinație cu laptele sunt eficiente datorită conținutului lor redus de sodiu. În plus, prin procentul ridicat de zahăr conținut, ele furnizează organismului o cantitate considerabilă de energie. De asemenea, bananele au proprietatea de a combate apariția celulitei.

 

Credit foto: Flickr.com