Acestea apar în preajma perioadei de menstruație și se manifestă de cele mai multe ori astfel:

  • Mănânci mult chiar și când nu ți-e foame sau te simți sătulă
  • Experimentezi senzația de rușine si de supărare după un astfel de ospăț
  • Mănânci pe ascuns

Ei bine, prin asta trec cele mai multe femei și lucrurile au o explicație. Mâncatul compulsiv în perioada menstruației are o componentă psihologică – potrivit studiilor, hormonii ovarieni joacă un rol important în aceste manifestări  – e vorba despre nivelul de progesteron, care crește în perioada de premenstruație și care e responsabil de această poftă de mâncare de necontrolat și de senzațiile mai puțin plăcute de după. Pe de altă parte, estrogenul, responsabil de descreșterea poftei de mâncare,  are în aceasta perioadă cotele mai scazute, el atingând apogeul la ovulație. Pe scurt, din cauza acestor hormoni, cresc șansele să nu-ți fie nimic pe plac înainte de declanșarea menstruației și să mănânci necotrolat.

Cum să ții sub control aceste porniri

În primul rând, încearcă sa rezisti tentației și să nu cumperi junk-food. Când te apucă pofta de ronțăit, bea un pahar de apă și mănânca fructe proaspete sau fă-ți un ceai de mentă, mestecă gumă. Alege un smoothie de fructe cu iaurt sau coace un cartof dulce cu puțin unt și zahăr brun. Fă-ți popcorn cu caramel și scorțișoară. Poți alege și chipsuri de cartofi, nu prăjite, ci coapt, cu puțină sare și paprika. Ronțăie un mix de semințe, nuci și fructe confiate.

Nu renunța la sport și încearcă să te relaxezi profund câteva minute pe zi

  • Schimbările de ordin hormonal din această perioadă duc la retenția de apă, care se manifestă prin balonare si umflarea membrelor. Consumând sodiu, nu facem decât să accentuăm această „problemă“. Evitați produsele cum ar fi mâncarea chinezească de la restaurant sau supele la plic.
  • Fibrele și proteinele din fructe și carbohidrații complecși (cerelalele integrale) ajută la încetinirea absorbției zahărului în organism, așa că, atunci când apare pofta de dulce, nu lua cutia de bomboane, ci o salată de fructe. Asta nu înseamnă nici că ai liber la îndulcitorii artificiali, aceștia pot suprastimula colonul, ceea ce poate duce la crampe și diaree, ultimele lucruri de care ai nevoie în timpul perioadei premenstruale, cunscută și ca PMS.
  • Intesitatea crampelor poate fi diminuată cu ajutorul alimentelelor bogate în vitamina B: fructe, legume, fasole, pui, curcan, somon. De asemenea, sunt eficiente și alimentele care conțin nutrienți antiinfalamatori, cum ar fi omega 3, vitamina C, D, E: ton, nuci, semințe, fasole.
  • Calciul e de asemenea recomandat în amelioarea crampelor, dar excesul poate duce la constipație. Alimente bogate în calciu: semințe de floarea soarelui, spanac, soia, kale, tofu.
  • Consumă legume cu conținut mare de apă, cum ar fi: castraveții, ceapa, pepenele roșu, roșiile, sparanghelul. Aceste diuretice naturale ajuta la amelioararea senzației de balonare.

Bea multă apă – 2, 3 litri pe zi, cantitatea ideală

Caldă (cu lămâie) sau rece, aceasta ajută la relaxarea mușchilor uterini. Ceaiul verde nu e recomandat.

Opinia specialistului

Alexandra Alexandru

Specialist în nutriție

 

„Trebuie să reducem alcoolul, zahărul, sarea și grăsimile rafinate“

În primul rând, trebuie să reducem alcoolul, zahărul, sarea și grăsimile rafinate. Apoi, suplimentăm cantitatea de apă, sursele de carbohidrați din cereale integrale (paste integrale cu legume), mâncăm mai multe fructe (păcălim astfel pofta de dulce) și ne îndreptăm spre surse de grăsimi benefice, precum fuctele oleaginoase (nuci, alune, migdale), pește oceanic de captură (sardine, somon) și avocado. Prin aceste alegeri, organismul nostru face față mai ușor schimbărilor hormonale din timpul PMS-ului , iar noi ne vom simți mai bine, mai ușoare, puțin mai relaxate.

Foto: Shutterstock