Arderea grăsimilor este strâns legată de nivelul zahărului din sânge. Aceasta este teoria pe care s-a bazat şi renumitul nutriţionist britanic, Patrick Holford, care a realizat o dietă de ardere a grăsimilor, bazându-se pe câteva principii simple.
1. Alege alimente care menţin un nivel optim al glicemiei
Consumă alimente care nu cresc glicemia, cum ar fi cereale integrale, peştele, legumele proaspete, fasolea, lintea, ţelina sau sparanghelul, care joacă un rol important în reducerea grăsimilor din organism. De excemplu, sparanghelul conţine numai 26 de calorii la o porţie şi poate fi atât o garnitură perfectă, cât şi o masă de seară ideală.
2. Consumă carbohidraţi cu indice glicemic scăzut cu alimente bogate în proteine
Mănâncă orez cu peşte, legume cu tofu (brânză cu soia) sau legume cu paste. Aceste combinaţii de alimente sunt saţioase, scăzând atât senzaţia de foame, cât şi tendinţa organismului de a stoca grăsime.
3. Creşte aportul de acizi graşi esenţiali şi evită grăsimile saturate
Anumite grăsimi ajută la arderea altor grăsimi. Acizii graşi esenţiali Omega-3, care se găsesc în peşte, seminţele de in, ulei de rapiţă, ulei de soia sau ulei de nuci au pe lângă efectele antiixidante şi de stimulare a tranzitului intestinal şi rolul de a intervini în metabolismul lipidelor, „luptând” împotriva celulelor adipoase din organism. De aceea, dietele care includ cantităţi semnificative de acizi Omega-3 contribuie la scăderea în greutate. O variantă poate fi consumul a 200 g de peşte de trei ori pe săptămână, precum şi o linguriţă de seminţe de in, zilnic. Pot fi luate şi suplimente alimentare de acizi graşi Omega-3.
4. Bea lapte, dar evită cafeaua, ciocolata şi alcoolul
Diminueză pe cât posibil consumul de cafea, ciocolată şi alcool, dacă vrei să intensifici arderile grăsimilor din organism. Carbohidraţii rafinaţi nu sunt singurii care acţionează asupra echilibrului zahărului din sânge. Efecte similare au şi stimulentele care influenţează nivelul de energie. În schimb, laptele conţine calciu, care are un rol important în arderea grăsimilor şi în accelerarea metabolismului.
5. Mănâncă de trei ori pe zi şi ia două gustări cu fructe
Unul dintre cele mai eficiente moduri de a păstra glicemia constantă este să mănânci alimentele indicate des şi în cantităţi mici. E bine să te aşezi la masă de trei ori pe zi şi să serveşti două gustări cu fructe și, poate o dată la câteva zile 50 g de migdale crude. Cele mai recomandate fructe pentru arderea grăsimilor sunt merele, fructele de pădure şi ananasul, pentru că au indicele glicemic cel mai scăzut. De asemenea, grepfrutul este şi el indicat deoarece este bogat în pectină, o substanţă care luptă cu grăsimea din organism. Iar dacă îți este poftă de exemplu de migdale, trebuie să știi că acestea conţin proteine vegetale, fibre şi grăsimi sănătoase. Se spune că persoanele care consumă în mod regulat migdale, au de obicei mai puţină grăsime în zona abdomenului.
Credit foto: 123rf.com