Organizația Mondială a Sănătății a inclus carnea procesată și cea roșie pe lista produselor cancerigene, alături de alcool și de țigări. În categoria cărnurilor procesate intră toate produsele din carne care au fost supuse procesului de sărare şi tratamentelor chimice menite să îi prelungească perioada de valabilitate (șunca presată, salamul, pastrama, cârnații, baconul, burgerii, crenvurștii etc.).

Potrivit cercetărilor, mezelurile și carnea roșie sunt principalii factori cauzatori pentru dezvoltarea de cancer de colon. Iar concluzia vine ca urmare a constatărilor medicilor, care susțin că această boală gravă ar putea prevenită prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

Există dovezi solide care demonstrează că riscul de a face cancer intestinal este crescut la oamenii care consumă aceste alimente în cantităţi mari”, se menționează într-o declarație venită din partea Fondului Mondial de Cercetare a Cancerului.


Carnea roșie conține, în general, o cantitate mare de grăsimi nocive pentru organism, iar mezelurile au un efect dăunător și mai mare deoarece în procesul de preparare acestora li se adaugă sare și diverse chimicale. În plus, multe dintre mezeluri sunt și afumate.

Totuși, profesorul Tim Key, de la Universitatea Oxford și cercetător în domeniul cancerului în Marea Britanie, citat de BBC, a declarat că: „Această decizie nu se traduce prin faptul că trebuie stopat definitiv consumul de carne roșie sau procesată. Dacă însă mănânci mult și des, ar trebui să scazi considerabil cantitatea. O dietă sănătoasă este cea bazată pe moderație.

Credit foto: 123rf.com