De când s-a răspândit termenul de antioxidanți și tot mai multe persoane au aflat despre existența acestora în multe alimente naturale, ne-am obișnuit să auzim că efectul lor este benefic pentru sănătate.
Fructele de pădure, ceaiul verde, verdețurile sunt printre cele mai bogate surse de antioxidanți și se numără între alimentele recomandate pentru o nutriție bună. Doar că un studiu publicat în Nature Journal, citat de Washington Post, ridică probleme importante și noi întrebări.
Despre antioxidanți, incluzând vitamina C, vitamina E sau beta-caroten, care se regăsesc în mii de alimente se știe că protejează celulele de acțiunea radicalilor liberi. Însă asta se întâmplă în cazul celulelor sănătoase. Iar ce au descoperit cercetătorii de la Universitatea Southwestern din Texas este că antioxidanții au efect și asupra celulelor canceroase: grăbesc răspândirea acestora în organism.
Cercetătorul Sean Morrison (director al Centrului Medical pentru Copii de la Institutul de Cercetare UT Southwestern) și colegii săi au efectuat experimente pe șoareci cărora le-au fost transplantate celule cu melanom (cancer de piele) de la pacienți umani. Șoarecii au fost împărțiți în două grupuri: în cazul unui grup s-au administrat antioxidanți, iar în cazul celuilalt nu. Rezultatele au fost alarmante. Soarecii cărora li s-au dat antioxidanți au avut un nivel semnificativ mai mare de celule canceroase în sânge, tumorile s-au mărit și numărul acestora a crescut.
Și alte studii realizate în trecut susțin efectul negativ al antioxidanților asupra persoanelor bolnave de cancer. Un studiu efectuat la Universitatea Vanderbilt, în 2012, pe șoareci cu cancer de prostată a rezultat că antioxidanții au crescut numărul celulelor în leziunile pre-canceroase. Iar o cercetare realizată, în 2014, pe șoareci cu cancer pulmonar a dus la concluzia că prin administrarea unor doze normale de vitamina E și doze mai mici de acetilcisteină, un supliment antioxidant, a dus la triplarea numărului de tumori.
Sean Morrison a declarat că urmează să mai fie realizate și alte studii suplimentare, cu mențiunea că pacienții cu cancer ar fi bine că să consume în continuare și alimente cu antioxidanți, ca parte a unei diete sănătoase.
Credit foto: Flickr.com