Balonarea este o stare prin care trece toată lumea, doar că unor persoane li se întâmplă ocazional, în timp ce alte persoane se confruntă permanent cu această problemă. Stomacul este umflat, picioarele parcă își pierd din putere și starea este de disconfort general.

Sensibilitate la alimente alergene

Dacă organismul tău nu tolerează produsele lactate, glutenul, ouăle sau soia atunci te vei simți balonat(ă). Însă poți evita aceste ingrediente sau poți opta pentru alternative. Înlocuiește glutenul cu mei, quinoa, amarant sau hrișcă. Lactatele le poți înlocui cu lapte de migdale sau de cocos, iar proteina vegetală soia cu semințe de cânepă și de chia.

Leguminoasele (fasole boabe, mazăre, naut, linte, soia) sunt des cauza unor balonări, mai ales dacă nu au fost preparate corespunzător. Dr. Gabriela Man ne explică: ”Cea mai „activă” din acest punct de vedere este fasolea boabe. E recomandat să o lăsați la înmuiat câteva ore înainte de preparare; apoi să o dați câteva clocote într-o apă, aruncați apa; mai dați într-o altă apă câteva clocote, aruncați apa; abia a treia oară puteți să o gătiți normal. Toată tehnica are rolul de a elimina agenții care produc balonarea, prezenți în toate leguminoasele.”, spune medicul specialist.

Fructele nu trebuie mâncate la desert

Deoarce fructele se digeră repede este bine să fie mâncate pe stomacul gol sau între mesele principale. Când însă adaugi fructe la o masă deja copioasă, cel mai probabil acestea vor fermenta și efectul va fi de balonare.

Deshidratarea poate favoriza retenția de lichide

Organismul mai degrabă tinde să rețină lichide când este deschidratat, așa că asigură-te că bei puțin câte puțin și să fie lichide alese corect. Apa îmbuteiată poate fi mai sigură decât cea de la robinet, apa de cocos este foarte hidratantă și bogată în electroliți (n.r.: săruri care se găsesc în fluxul sanguin și în țesuturi. Principalii electroliți sunt calciul, magneziul, sodiul, potasiul).

Berea și sucurile carbogazoase, între alimentele neindicate

Atât berea cât și sucurile carbogazoase balonează și, declară dr. Gabriela Man, ”sunt chiar nesănătoase în asamblu”. De asemenea, medicul spune: ”Cafeaua ar trebui consumată dimineața, preferabil fără lapte adăugat, iar în restul zilei – cafea din cicoare, cereale, ceaiuri de plante sau de fructe. Berea și sucurile carbogazoase nu ar trebui să facă parte din obiceiurile alimentare uzuale. Pentru combaterea efectului de balonare după consum, cărbunele activ sau un pliculeț de argilă poate ajuta la fixarea gazului produs și poate atenua disconfortul abdominal.”

Candida, o cauză ascunsă de balonare

O cauză extrem de frecventă de balonare este rezervorul intestinal de candida, prezent într-o incidență destul de mare. ”Multe persoane au așa ceva, însă nu știu aceasta”, spune dr. Man, detaliind: ”Semnele sunt balonări extrem de supărătoare, imediat după masă. Sunt confundate deseori cu cele date de un colecist disfuncțional. Aud frecvent expresia „mă balonez de parcă aș fi gravidă în câteva luni”. Se tratează cu administrare în cură prelungită de probiotice. Dacă disbioza produsă de candida este foarte intensă, se interzice un timp și consumul de alimente ce pot candida. Mai exact se scot un timp din alimentație pâinea dospită, fructele dulci, oțetul.”

Sucul cu pătrunjel este un truc la îndemână

Alături de înlocuirea unor alimente și hidratarea corectă, poți încerca și un truc, recomandă specialistul american Amber Bodily pentru publicația axată pe viața sănătoasă MindBodyGreen: sucul de pătrunjel. Pentru că este diuretic și ajută rinichii să elimine din toxinele acumulate. Poți face un suc natural din câteva fire de pătrunjel tocate în prealabil, pe care le amesteci cu apă, suc de la o lămâie sau lime și miere, chiar și căpșune sau câteva fructe de pădure.

SFATUL SPECIALISTULUI

Testele necesare pentru aflarea diagnosticului

”Ar fi ideal să vă faceți un test de intoleranță alimentară, o investigație a colecistului și a pancreasului (ecografie abdominală și niste dozări de enzime pancreatice) și să vă faceți un test de reacție la administrarea de probiotice. Dacă în primele 3-4 zile de la administrarea de probiotice reactionați favorabil este evident că una din cauzele balonarilor era o disbioză de la nivelul colonului, cauzată de un rezervor intestinal de Candida.” (dr. Gabriela Man, specialist în siguranța alimentului și sănătatea populației, Slăbești mâncând)

nutritionist Gabriela_Man

Credit foto: Shutterstock