Toată sănătatea noastră și optima funcționare a organismului depinde de alimentele pe care le mâncăm. De ce? Pentru că: ”Acestea ne furnizează nutrienții necesari, unii dintre ei esențiali, adică nu pot fi sintetizați de către organism, ci trebuie aduși prin alimentație. Este și cazul acizilor grași esențiali de tip omega 3. Aceștia intră în structura celulelor nervoase și a neuromediatorilor (substanțe care mediază transmiterea nervoasă), nu putem să-i sintetizăm și trebuie să-i aducem prin alimentatie. De asemenea, vitamina C și alți antioxidanți contribuie la menținerea sănătății creierului și combat procesele degenerative, cum ar fi demența senilă.”, explică medicul Gabriela Man.

 

Pește gras

Somonul, sardinele și alte tipuri de pește cu acizi grași esențiali omega 3 optimizează performanțele creierului și ale memoriei. Îl poți consuma de 2-3 ori pe săptămână.

Ulei de cocos

Consumul de ulei de cocos presat la rece ajută la îmbunătățirea funcționării creierului și poate ajuta la stimularea memoriei. Se consumă aproximativ 20 ml/zi, poate fi adăugat la piureuri sau amestecat în iaurt.

Ouă
Mâncate în mod
regulat, ouăle pot ajuta la îmbunătățirea memoriei. Reprezintă una dintre cele mai bune surse de colină, un nutrient care are folosit pentru a produce acetilcolină, care este un neurotransmițător ce facilita transmiterea rapidă a impulsurilor electrice în creier.

Alimente care conțin tirozină (pui, curcan, pește, migdale, iaurt, brânză, semințe de dovleac)

Tirozina este un aminoacid care este necesar în producerea de neuro-transmițători incluzând și dopamina, substanța chimica din creier responsabilă de vigilență și de memorie.

Nuci

Aceste fructe oleaginoase nu doar că au forma asemănătoare cu un creier, dar sunt și o sursă bună de acid alfa-linolenic (un tip de omega- 3 grasimi pe care organismul în folosește pentru dezvoltarea și funcționarea cerebrală). Nucile conțin și acid elagic, care protejează creierul de acțiunea radicalilor liberi. De asemenea, mai sunt recomandate migdale, alune de pădure, arahide, fistic, Caju și nuci de Macadamia.

Fructe de pădure

Au un nivel ridicat de antocianidine și flavanoide care sunt asociate cu rate mai mici de declin cognitiv. Cantitatea de fructe de pădure recomandată pentru a se obține rezultate bune pentru memorie este de o ceașcă cu fructe de pădure de două, trei ori pe săptămână.

Ceai verde

Conform unui studiu publicat în ”Nutriția Molecuară și Cercetarea alimentelor” ceaiul verde este benefic pentru combaterea declinului cognitiv, cauzat de înaintarea în vârstă, și protejarea memoriei. Specialiștii recomandă până la trei cești de ceai verde pe zi.

Reține!

Evită: zahărul, amidonul de proastă calitate (faina albă, cartofii), prăjelile, mâncarea de tip fast-food, produsele de patiserie din comerț (bogate în grăsimi hidrogenate și zahăr)!

Menține tinerețea sistemului nervos!

Suntem ceea ce mâncăm este valabil și în ceea ce privește sănătatea noastră mentală. O alimentație naturală, cu alimente de calitate, bogate în nutrienți esențiali (antioxidanți, omega 3, aminoacizi esențiali) ne permite să ne menținem tinerețea sistemului nervos, să evităm apariția demenței senile, ne îmbunătățește memoria. Acizii grași omega 3 (surse: pește oceanic, semințe de cânepă, semințe de in, nuci, alune, nuci de Macadamia etc.) sunt importanți pentru o bună memorie.” (dr. Gabriela Man, specialist în siguranța alimentului și sănătatea populației, Slăbești mâncând)

nutritionist Gabriela_Man

Dr. Gabriela Man

Credit foto: 123rf.com