CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI
Substanțele nutritive din unele alimente te pot ajuta să te recuperezi mai repede în caz de răceală. Ține cont de ceea ce mănânci și vei calma strănutul, tusea și îți vei energiza organismul slăbit.
Iaurtul cu probiotice
Probioticele, care se regăsesc în iaurt, sunt aliați împotriva răcelii deoarece reduc răspunsul inflamator al organismului (durere, slăbiciune, frisoane). Un studiu publicat în ”Jurnalul Britanic de Nutriție” a concluzionat că bacteriile benefice au scurtat cu aproximativ două zile durata răcelii și au diminuat simptomele bolii cu 34%. Doctorul Gabriela Man completează: ”De reținut că iaurturile sunt surse bune de probiotice, e adevărat. Doar că în cea mai mare parte din ele sunt distruse de sucurile gastrice, motiv pentru care sunt indicate cure cu capsule cu acidophilus (rezistente la acțiunea acestor sucuri). Flora benefică de la nivelul colonului este un important furnizor de anticorpi pentru combaterea infecțiilor.”
Ceaiuri calde, de la cel verde la cel de ghimbir
Când te simți rău poți să bei cât ceai îți dorești, în special verde și negru, acestea având un conținut ridicat de antioxidanți și aminoacidul L-Theanine care îmbunătățește imunitatea. De asemenea, cercetătorii de la Universitatea Cardiff susțin că băuturile fierbinți au efect pozitiv asupra gâtului inflamat, a frisoanelor, a simptomelor de strănut și asupra stării de oboseală. Iar ceaiul de mușețel și de ghimbir reduc inflamația și calmează durerile de stomac.
Alimente naturale cu vitamina C
Vitamina C întărește organismul și vindecă mai repede efectele răcelii. Fructele citrice (portocale, lămâi, kiwi, grepfrut, mandarine), alături de broccoli sau ardei gras sunt printre cele mai indicate alimente pentru perioada de toamnă-iarnă.
Cartofi dulci aromați
Mănâncă la prânz sau seara un cartof dulce uns cu ulei de măsline extravirgin și puțină sare de mare. Cartofii dulci conțin vitamina A, un nutrient bun pentru sistemul imunitar care ajută organismul să producă viruși ce luptă împotriva celulelor albe din sânge și, de asemenea, întrețin sănătatea mucoasei membranelor.
Supă de pui
Nu este doar un mit, supa de pui proaspătă și caldă calmează zonele congestionate și mucusul. Prin fierberea bucăţilor de pui se eliberează un aminoacid numit cisteină, care ajută mucusul din plămâni, calmează tusea, are un un efect protector asupra stomacului şi intestinelor. În plus, supa previne deshidratarea.
Apă fierbinte cu lămâie și miere
Combină o jumătate de lămâie cu o linguriță de miere și adaugă-le într-o cană cu apă caldă spre fierbinte înainte de culcare. Mierea calmează gâtul iritat și tusea, în timp ce vitamina C din lămâie îți întărește organismul și grăbește vindecarea.
Un miracol pentru întărirea sistemului imunitar
Încearcă mixul de cătina cu miere. ”În proporție de o parte miere la două părți cătină sau jumătate – jumătate dacă este prea acrișor, una, două lingurițe dimineața. Puteți folosi cătină măcinată, se gasește la plafar, o amestecați în părți egale cu miere și luați o linguriță rasă dimineața.”, sfătuiește dr. Gabriela Man
”Doctorul antirăceală” vitamina C lucrează în echipă cu vitamina A
Medicul mai recomandă că atunci ”când încep să apară semne de răceală este cu atât mai recomandat să luați deja doze mari de vitamina C (fie 1000 mg sub formă de supliment, fie cantități mari de goji, cătină cu miere, pudră sau pastă de măceșe, ardei iuți, pătrunjel, broccoli, kiwi, ardei). Vitamina C este doctorul antirăceală și este adevărat că lucrează în echipă cu vitamina A, numită soldatul împotriva infecțiilor (o găsim în cartofi dulci, morcovi, dovleac, ouă, ficat, brânzeturi și iaurt)”, încheie specialistul.
SFATUL SPECIALISTULUI
Crește-ți rezistența organismului!
”Ideal este să îți întărești imunitatea, să previi. În prag de iarnă sunt binevenite atât consumul de fructe și legume bogate în vitamine și antioxidanți (enumerate mai sus), cât și administrarea de suplimente (ca să mărim aportul). O cură de 1000 mg vitamina C naturală, administrate timp de 2-3 săptămâni poate face minuni în creșterea rezistenței organismului.” (dr. Gabriela Man, specialist în siguranța alimentului și sănătatea populației, www.slabestimanacand.ro)
Credit foto: Shutterstock