Unele alimente reușesc să te ajute să nu mai simți senzația de frig, îți dau energie, reușesc să îți îmbunătățească circulația sângelui și îți aduc un plus de sănătate.

Supa de legume cu pui

Pornind de la supele calde de legume la supa cu pui, indicată inclusiv în cazul unei răceli pentru refacerea oganismului, aceste preparate gustoase încălzesc corpul, îl hrănesc și îl hidratează. Supele conțin fibre, proteine și vitamine, mai ales dacă adaugi la final și verdeață proaspătă.

Ardeiul iute

Ceea ce îi dă ardeiului iute gustul picant este o substanță numită capsaicină. Aceasta ridică temperatura corpului, accelerează metabolismul și arde grăsimile. În cardul unui studiu realizat de oamenii de știință s-a constatat că ardeiul iute inclus într-o dietă bogată în grăsimi a scăzut nivelul acestora cu până la 8 la sută.

Ghimbirul

Ajută corpul să aibă o temperatură mai ridicată în zilele reci, îmbunătățind totodată sistemul imunitar și pe cel digestiv. Ghimbirul poate fi folosit în dressingurile din salate, în supe, precum este cea cu ghimbir și morcov, sau poate fi consumat sub formă de ceai.

Ciocolata caldă

Poți topi două cubulețe de ciocolată neagră într-o cană cu lapte cald. Ciocolata de calitate care are un conținut mare de cacao aduce un plus de sănătate, deoarece conține flavonoide, un tip de antioxidanți care reduc radicalii liberi, potențiali cauzatori de boli cardiovasculare și cancer. Un studiu publicat în Jurnalul de Imunologie susține că celulele roșii din sânge au fost mai puțin afectate de radicalii liberi din mediul extern în cazul persoanelor care au consumat băuturi cu cacao.

Merele coapte

O tratație delicioasă pentru zilele friguroase, desertul din mere coapte este o sursă bună de fibre atunci când lași și coaja, pe care o mănânci alături de pulpa fructului. Un măr de dimensiune medie conține aproximativ 4,4 g de fibre. Dacă adaugi și scorțișoară vei avea și supliment de antioxidanți. În plus, merele conțin în proporție de aproape 86 la sută apă, cu beneficii pentru hidratare.

Ceaiurile calde

Binevenite în orice perioadă a zilei, ceaiurile calde pot fi băute atât în alimentația obișnuită cât și în dietele de slăbire. Fie că sunt ceaiuri de plante, de fructe sau ceai verde ori negru, acestea încălzesc corpul și sunt sănătoase.

Vinul roșu fiert

Parcă nimic nu se compară cu o cană cu vin roșu fiert băut pe timp de iarnă, în care să adaugi feliuțe de mere, de portocale și puțină scorțișoară. Senzația de căldură pe care o oferă această băutură este mai mult decât un efect psihologic datorat asocierii cu focul din sobă, din șemineu sau cu serile romantice. Este de fapt reacția naturală a organismului la acidul taninic și la histaminele din strugurii roșii. De asemenea, alcoolul intensifică circulația sângelui spre extremități, așadar mâini și picioare.

 

SFATUL SPECIALISTULUI

De reținut!

”Ceaiurile se beau calde, nu fierbinți. Ceaiul verde crește mult termogeneza (cu până la 50%), însă nu mai mult de o cană/zi. Vinul fiert trebuie consumat cu moderație, ca orice tip de alcool în sezonul rece. În cantități mari determină constricția vaselor de sânge periferice și chiar poate favoriza degerăturile. Hreanul este, și el, un bun termogen (crește arderile și ajută la producerea de căldură). De asemenea, piperul este un condiment care ajută la producerea energiei termice și dublează absorbția nutrienților din alimentele consumate.
Proteinele cresc producerea de energie, în special carnea de vită, ouăle și brânzeturile, fasolea boabe neagră. Supele calde (de pasăre, linte, legume), condimentate și aromate sunt salutare în anotimpul rece.” (dr. Gabriela Man, specialist în siguranța alimentului și sănătatea populației, Slăbești Mâncând)

dr. Gabriela Man

Credit foto: Hepta