Din nefericire, mulți oameni suferă, din diverse motive, de probleme digestive, cum ar fi balonarea, crampele, durerile abdominale, diareea, constipația etc. Chiar și persoanele cu o stare de sănătate bună, fără boli diagnosticate pot suferi de probleme digestive, cel mai adesea din cauza lipsei din alimentație a fibrelor, a enzimelor sau a alimentelor bogate în probiotice.

Iată ce alimente trebuie să consumați mai des:

Iaurt

Iaurtul conține bacterii prietenoase – probioticele, care ajută la îmbunătățirea digestiei și la diminuarea balonării, a constipației sau a diareei. Totuși, nu toate iaurturile conțin probiotice. Căutați sortimentele care au culturii vii și active.

Mere

Aceste fructe sunt bogate în pectină, o fibră solubilă, care ajută la rezolvarea problemelor cu tranzitul intestinal și scade riscul apariției infecțiilor intestinale sau a inflamării colonului.

Semințe de chia

Aceste semințe sunt o sursă excelentă de fibre.  Oferă senzaţia de saţietate şi alungă pofta  de dulciuri. Odată consumate, se tansformă într-o pastă gelatioasă și  „aspiră” toate substanţele nocive din organism, ajutând la curăţarea completă a sistemului digestiv.

Cereale integrale

Printre cele mai recomandate cereale integrale se numără ovăzul, quinoa și grâul dur. Cerealele integrale ajută la reducerea constipației și oferă prebiotice pentru susținerea florei normale.

Sfeclă roșie

E o bună sursă de fibre – 130 de grame de sfeclă conțin aproximativ 3,4 grame de fibre. Acestea trec direct în colon, unde hrănesc bacteriile sănătoase. Cel mai adesea, sfecla roșie e consumată în salate, coaptă, murată sau amestecată într-un smoothie.

Ghimbir

Ingredientul îmbunătățește digestia și previne greața. Ghimbirul accelerează trecerea mâncării din stomac către intestinul subțire și reduce greața sau disconfortul stomacal.

Legume verzi

Acestea sunt o sursă bogată de fibre insolubile care ajută tranzitul intestinal. De asemenea, legumele verzi conțin magneziu, responsabil de reducerea constipației prin îmbunătățirea contracțiilor musculare din tractul gastrointestinal. Unele dintre cele mai recomandate astfel de legume sunt spanacul, varza de Bruxelles, broccoli.

Supă de oase

Gelatina care se găsește în supa de oase protejează pereții intestinali și apără impotriva bolilor inflamatoare ale stomacului.

Somon

Acest pește este o sursă excelentă de acizi grași omega 3, care reduc inflamarea organismului. Le este recomandat celor care suferă de intoleranțe alimentare și de alte afecțiuni stomacale.

Mentă

Mentolul din uleiul de mentă reduce efectele balonării, disconfortul stomacal și borborismul.

Ananas

Pentru o digestie sănătoasă trebuie să consumăm și alimente bogate în enzime, în special ananasul, care conține bromelină, o enzimă ce facilitează digestia.

 

Opinia specialistului

Dr Mariana Olingheru

Medic Specialist Medicină de Familie; Competență ApiFitoterapie, Homeopatie și Acupunctură

Centrul Medical Alexis (alexis-medical.ro)

Fiți activi! Sedentarismul blochează digestia

O digestie sănătoasă este asigurată inclusiv de de cât de mult ne mișcăm. Lipsa de mișcare conduce la constipație și favorizează procesele de fermentație și putrefacție în intestin. Cancerul de colon este boala intestinului leneș și este asociat cu lipsa activității fizice. Persoanele longevive nu sunt cele fac mult sport, ci acelea care se mișcă mai mult. Pentru că sănătatea începe în intestin, iată câteva sfaturi pentru o viață lungă: beți o cană de apă plată dimineața pe nemâncate, evitați statul prelungit pe scaun, faceți 10 000 de pași pe zi, alegeți o hrană sănătoasă, bazată pe legume și fructe, fără  alimente procesate și aditivi, mâncați încet, cu pace, și ridicaţi-vă de la masă înainte de a vă sătura.

 

Foto: Shutterstock