Un studiu realizat de specialiștii de la Școala de Sănătate Publică Harvard T.H. Chan a scos la iveală că oamenii care au greutatea mică la naștere și obiceiuri nesănătoase când sunt adulți au șanse mai mari să se îmbolnăvească de diabet de tip 2, decât cei care au o greutatea normală la naștere și aceleași obiceiuri alimentare la vârsta matură.

Cercetarea a fost făcută cu ajutorul a 149.794 femei și bărbați sănătoși care au fost monitorizați timp de 20-30 de ani. Participanții au fost notați în funcție de 5 factori: dietă, fumat, activitate fizică, consum de alcool și indice de masă. Cei care nu au menționat ce greutate au avut la naștere au fost excluși din analiză.

Specialiștii au descoperit 11.709 noi cazuri de diabet 2 pe perioada studiului dintre care: 22% din cazuri au fost atribuite greutății scăzute la naștere, 59% stilului de viață nesănătos și 18% din cauza interacțiunii ambilor factori.

Nutriția femeii însărcinate afectează fătul

Diabetul a devenit o epidemie întinsă la nivel global cu 4,9 milioane de decese, în 2014, care implică această boală și 387 de milioane de oameni care prezintă acest diagnostic, conform Federației Internaționale de Diabet. Iar diabetul de tip 2, care reprezintă 85-95% din cazuri, este asociat atât cu stilul de viață nesănătos, cât și cu dezvoltarea insuficientă a organismului la vârsta fragedă, inclusiv greutatea mică la naștere (2 kg și jumătate) și expunerea prenatală la malnutriție.

Cele mai multe cazuri de îmbolnăviri cu diabet de tip 2 pot fi prevenite prin stilul de viață. Însă în urma cercetării pe care am realizat-o considerăm că atenția acordată copilului încă din stadiul de formare, cum ar fi alimentația îmbunătățită în rândul femeilor însărcinate, ar putea preveni noi situații de îmbolnăvirea declarat autorul principal al studiului Lu Qi, profesor asociat în Departamentul de Nutriției de la Harvard Chan School.

Credit foto: Flickr.com