O viaţă activă bazată pe mişcare, activitate intelectuală şi echilibru spiritual e benefică pentru un organism care să se menţină sănătos, însă nu este suficient. Ca toate mecanismele să funcţioneze în parametri normali, organismul trebuie susţinut de o alimentaţie corectă, care să asigure tot necesarul de energie şi substanţe hrănitoare în fiecare zi.

O nutriție benefică începe prin diversitate şi prin eliminarea exceselor de sare, zahăr şi grăsimi. Carnea roșie este şi ea un aliment care trebuie consumat cu moderaţie, putând alterna prezenţa acesteia în porţia zilnică de proteine cu peştele. Poate fi o salată cu file de macrou sau bruschete asezonate cu file de hering în ulei vegetal care vor asigura o masă consistentă, uşoară şi plină de energie.

Mic dejun nutritiv

La baza alimentaţiei stau legumele, piramida urcând cu ponderi tot mai scăzute spre fructe, lactate, ouă, peşte, respectiv carne.

Fiind prima masă a zilei, micul dejun trebuie să aducă un aport important de energie bună pentru ziua ce va urma. Acesta trebuie luat la cel puţin jumătate de oră din momentul în care te-ai trezit, fără a te grăbi şi mestecând bine mâncarea.

Înainte de cele 400 calorii care asigură porţia optimă pentru a începe cu bine o zi ce se anunță plină, trebuie să te hidratezi cu o cantitate de aproximativ 500 de ml de apă.

Din prima masă nu trebuie să lipsească fibrele ce ajută la digestie, pe care le găseşti în musli, în pulpa fructelor sau a rădăcinoaselor, grăsimile sănătoase din avocado sau somon şi proteinele din ouă, brânzeturi fermentate, carne, peşte şi iaurt.

Fructele de pădure şi seminţele îţi vor creşte senzaţia de saţietate şi îţi vor aduce un plus de substanţe sănătoase bine dozate în organism.

Prânzul nu trebuie omis

Pilonul unei diete sănătoase este prânzul, care va însuma 400-600 de calorii din necesarul zilnic. Dacă te afli la serviciu, e bine să îţi pregăteşti de acasă un pachet.
Prânzul poate fi compus din ciorbă de legume, carne la cuptor, la grătar sau peşte și salată sau legume, care te vor ajuta la obţinerea energiei şi la prevenirea somnolenţei.

Evită carnea grea şi cartofii prăjiţi şi orice tip de junk food!

Dacă masa de prânz întârzie, poţi consuma nuci, seminţe sau alune, micşorând ulterior consistenţa prânzului. Dacă ai nevoie de puţină energie glucidică, mănâncă fructele cu cel puţin o oră înaintea prânzului.

Cina ușoară încheie cu succes o zi aglomerată

Chiar dacă ajungi ceva mai târziu acasă, nu exclude cina din alimentaţia zilnică. Ea se bazează pe carbohidraţi, proteine şi ceva grăsimi. Poţi consuma legume fierte, peşte sau iaurt fermentat, orez sau cartofi la cuptor, nuci, seminţe, toate cu 3-4 ore înainte de somn.

Cu o salată de legume și o conservă file de macrou alături poți încheia cu succes o zi aglomerată, cu consum fizic și intelectual și să te refaci în timp pentru ziua de mâine. Important este să nu soliciţi prea mult aparatul digestiv. Evită zahărul, fructele, dulciurile şi făinoasele pentru un somn liniştit şi, dacă timpul îţi permite, fă puţină mişcare după această masă de 400-600 calorii.

Gustări cu fructe și semințe

Permise și chiar indicate, mai ales dacă faci sport sau dacă ai o activitate care te solicită mai mult, gustările ajută organismul să se susţină plin de energie pe întreg parcursul zilei. Dacă iei toate cele trei mese principale, încearcă să te limitezi la două gustări, cu pauză de aproximativ 2 ore între masa de dinainte și cea care urmează gustării. Fructele şi seminţele sunt cele mai indicate alimente pentru aceste momente.

Credit foto: Shutterstock