În primul rând, trebuie să te asiguri că folosești un grătar de calitate și ai la îndemână toate instrumentele necesare. Există o varietate de grătare, cum ar fi cel electric, pe gaz, cu piatră de lavă sau cu lemne ori cărbune, varianta cea mai populară. Alege-l pe cel potrivit pentru tine în funcție de spațiul în care îl vei folosi, dar și de capacitatea de utilizare. De asemenea, asigură-te că ai la îndemână o perie aspră pentru curățat, o mănușă termorezistentă, clești pentru manevrarea alimentelor și un evantai, pentru a aprinde jarul. Aprinde grătarul cu cel puțin o oră înainte de a pune carnea, folosind hârtii, așchii de lemn sau combustibili inodori. Așează carnea pe grill după ce flăcările s-au stins, iar jarul este acoperit cu o cenușă albă.

Poți găti orice tip de carne, în funcție de preferințe

  • Dacă ți-au rămas unele bucăți de carne de la Paște, mielul fraged este o opțiune ideală. De la mielul tânăr se pretează partea mai cărnoasă, fără prea multe pielițe. Ține-o la marinat pentru 30 de minute în condimente lichide barbeque, fără potențiatori sau arome artificiale, care va da o aromă specială și va completa excelent gustul cărnii. Taie bucăți de mărime potrivită, unge-le cu puțină grăsime și rumenește-le pe ambele părți.
  • Dacă vrei ceva mai ușor, alege pulpele, pieptul și aripioarele de pui, care se potrivesc de minune cu condimentule lichide barbeque și se gătesc perfect la foc domol. Dacă le dai la foc iute, riști să se ardă la suprafață și să rămână crude în interior. Crestează pulpele în părțile mai groase, pentru a permite căldurii să le pătrundă și străpunge-le ușor cu o furculiță ca să îți dai seama când sunt gătite.
  • Micii și cârnații au la bază carnea tocată, cea mai potrivită pentru gătitul pe jar, deoarece își distribuie uniform grăsimea și se pretează la orice tip de condimentare. Mititeii nu se țin prea mult pe foc, pentru că altfel se vor usca.
  • Și frigăruile reprezintă o opțiune versatilă, deoarece se pot găti din toate tipurile de carne: porc, miel, vită sau pui. Marinează-le în condimente lichide cu bere, care conferă suculență fiecărei bucăți de carne în drumul ei către grătar. Ingredientele naturale și puternice și aroma irezistibilă a berii te vor cuceri pe loc! Pentru frigărui cele mai indicate țepușe sunt cele metalice, care nu iau foc, dar dacă le alegi pe cele din lemn, ține-le în apă 20 de minute înainte de utilizare. Pentru un gust desăvârșit, adaugă câteva felii de ceapă și ardei.

Garnitura de legume, tocmai bună la grătar

Legumele precum ciupercile, vinetele, ardeiul gras, dovleceii, ceapa sau roșiile însoțesc minunat o carne la grătar. Poți găti rapid și legume mai mari cum sunt cartoful sau porumbul la o temperatură ridicată, pe cea mai incinsă parte a grătarului. Ardeii iuți pot condimenta fripturile din vânat sau de porc, iar vinetele și ciupercile pot fi savurate cu ulei de măsline și cașcaval ras. Legumele și salatele aduc prospețimea și echilibrul necesare grătarelor bogate în carne.

 

Credit foto:

Parteneri
Parteneri
Parteneri
Parteneri
Parteneri
Parteneri
Parteneri
Parteneri