Renunță la dulciuri!
Fals. Nu trebuie exclus niciun aliment. Este suficient să scazi progresiv cantitatea de dulce pe care o consumi. Pune doar o jumătate de linguriță de miere în cafea, mănâncă la desert un fruct și renunță la prăjituri, tarte, fursecuri. Mierea conține 75 g glucide la 100 g si o putere de îndulcire superioară zahărului, care are și 99,6 g glucide la 100 g. Este, de asemenea falsă credința că zahărul brun îngrașă mai puțin. El este doar mai ușor digerabil decât zahărul alb, rafinat. După cum înlocuirea zahărului cu îndulcitori artificiali nu te ajută să slăbești decât în ansamblul unui regim echilibrat.
Spune adio grăsimilor!
Parțial adevărat. Trebuie să renunți la grăsimile grele de tip untură, seu, slănină și la carnea grasă de orice fel, la mezeluri, care sunt pline de grăsimi ”ascunse”, la maioneză, unt, margarină. Dar nu și la uleiul vegetal, care este necesar metabolismului, datorită conținutului de acizi grași nesaturați esențiali, pe care organismul și-i procură doar din alimente. Scooate din calcul uleiul rafinat și axează-te pe uleiul presat la rece, fie el de floarea soarelui, de măsline, de germeni de porumb etc.. Însă și acesta trebuie consumat cu măsură, fiindcă 100 ml de ulei furnizează 900 kcal.
Dacă bei apă în timpul mesei te îngrași
Parțial adevărat. Apa diluează sucul gastric și, ca urmare, alimentele se vor digera mai greu, zăbovind mai mult în stomac. Mai bine bea cu 15 minute înainte de masăși la 30 de minute după masă câte un pahar cu apă. Dacă poți, bea apă caldă cu o felie de lămâie stoarsă în ea.
Cu produsele light mergi la sigur în slăbire
Fals. Un dezavantaj al acestr produse este acela că te tentează să mănânci mai mult, liniștită fiind c au calorii puține. Dar un produs sărac în glucide poate fi bogat în grăsimi și invers. Poți slăbi și cu produse obișnuite, cu condiția să ai un regim echilibrat și variat și, mai ales, să nu faci niciun fel de exces.
Regimurile de slăbire rapide sunt de preferat
Fals. Pierderea kilogramelor în exces se realizează în timp. O slăbire prea rapidă poate crea numeroase probleme de sănătate (anemie, decalcifiere, depresie, dereglări metabolice etc.). Cu cât restricțiile alimentare sunt mai eficiente pe termen scurt, cu atât efectul yo-yo e mai pronunțat, adică pui imediat la loc ce-ai slăbit, ba chiar iei în plus câteva kilograme. Singura soluție ca să eviți toate acest neplăceri este să înveți să mănânci echilibrat.
Credit foto: