Începe-ți ziua sănătos! Dimineața, înainte să ieși pe ușă în grabă, amintește-ți că atunci când mănânci la micul dejun ai mai multă energie pe parcursul zilei, eviți supra alimentarea la următoarea masă și poți lua decizii mai înțelepte pe parcursul zilei. O combinație indicată pentru micul dejun: carbohidrați de calitate cu fibre și cu unele proteine. Iată care sunt cele mai bune alimente pentru micul dejun.

Fulgii de secară

Cerealele integrale din secară conțin beta-glucan, un tip de fibre care, atunci când sunt mâncate cu regularitate, reduc nivelul colesterolului rău. De asemenea, sunt bogate în acizi grași esențiale omega 3, în folați și potasiu.

Iaurtul

Cremosul iaurt natural este plin cu proteine și calciu, iar cel grecesc are aproape o cantitate dublă. Poți combina două, trei lingurițe de cereale integrale de secară cu iaurt sau poți adăuga un fruct proaspăt tăiat. Ambele variante sunt ușoare, hrănitoare și rapid de preparat.

Germenii de grâu

Două lingurițe de germeni de grâu îți asigură aproximativ 15% din necesarul zilnic recomandat de vitamina E și 10% din cel de folați. Dietele oamenilor pot avea des carențe de vitamina E, în special în cazul celor care nu mănâncă nuci raw și tot felul de semințe crude, care să suplimenteze acest deficit”, spune Erica Giovinazzo, medic specialist în nutriție din New York, pentru publicația de specialitate Health.com. Sunt ușor de inclus în aproape orice masă, de la preparate cu cereale la iaurt sau într-un smoothie (suc/pastă cu fructe, legume, verdețuri etc) .

Grepfuitul

Atunci când vrei să scazi în greutate, grepfuitul poate fi de ajutor. Conform unui studiu, dacă mănânci jumătate de grepfuit înainte de fiecare masă, acest fruct favorizează ardere grăsimilor și are beneficii asupra nivelului de zahăr din sânge și a insulinei. De asemenea, este hidratant și are antioxidanți care întăresc sistemul imunitar. Poate fi mâncat cu iaurt și un ou, însă atenție în cazul persoanelor care iau medicamente. Grepfuitul poate să nu fie compatibil cu acestea. E necesar sfatul medicului curant.

Bananele

Unele dintre cele mai bune surse de carbohidrați sănătoși, ”bananele au avantajul că includ în compoziția lor și potasiu, care ajută reglarea presiunii sângelui. Reprezintă o alegere indicată pentru persoanele cu hipertensiune”, mai spune dr. Erica Giovinazzo.

Alte opțiuni hrănitoare

Alimente alese deștept pentru micul dejun sunt și ouăle de calitate, untul de arahide dacă în preferi în locul iaurtului sau a oului, dar și semințele de in. Acestea din urmă pot fi adăugate în iaurt sau în laptele cu cereale ori în smoothie. Conțin acizi grași esențiali omega 3, iar două lingurițe de semințe de in au peste 100% din doza zilnică recomandată de grăsimi sănătoase, benefice inimii. Ca fructe, alege afine (proaspete sau congelate), căpșune și kiwi.

SFATUL SPECIALISTULUI

Alege o sursă de proteine și evită zahărul!

”Micul dejun este o masă importantă pentru că vine cu un aport de energie după cele 8 sau mai multe ore de post alimentar nocturn. Ar fi de preferat să nu ne repezim la alimente cu conţinut mare de zahăr, aşa cum sunt dulciurile clasice sau cerealele de mic dejun cu mult zahăr, deoarece stimulează excesiv pancreasul. S-a demonstrat că atunci când luam un mic dejun mai bogat în proteine, putem controla mai bine senzaţia de foame întreaga zi. Este de preferat ca la micul dejun să existe şi o sursă de proteine: iaurt, brânză, ou, carne. Lichidele sunt de asemenea importante în cursul dimineţii deoarece pe durata nopţii ne-am deshidratat într-o oarecare măsură. Nu este o problemă dacă bem cafea sau ceai, dar acestea nu ar trebui să înlocuiască masa, ci eventual să o completeze.” (Dr. Șerban Damian, Centrul de Nutriție Superfit, www.superfit.ro)

dr. Șerban Damian

Credit foto:

Urmărește-ne pe Google News
Parteneri
Parteneri
Parteneri
Parteneri
Parteneri
Parteneri
Parteneri