1. Un ambalaj poate fi atractiv și poate ascunde un produs de proastă calitate, foarte chimizat și procesat, iar uneori, o simplă coală de hârtie poate înveli delicatese proaspete.
2. Carnea și peștele trebuie să provină din surse verificate, să aibă toate documentele de calitate verificate de către vânzător.
3. Produsele proaspete au un miros plăcut, nu sunt lipicioase și nu au bule de lichid pe suprafața lor.
4. Peștii proaspeți au ochii lucioși și pielea strălucitoare, în timp ce peștele vechi capătă o culoare mătuită a globilor oculari, este lipicios și răspândește un miros neplăcut.
5. Lactatele și brânzeturile trebuie să aibă o culoare plăcută, nealterată, să se găsească în containere care nu bombează (semn al procesului de fermentare) și să aiba un conținut decent de grăsime pentru produsul respectiv.
6. Eticheta poate spune multe despre lactate; dacă sunt sau nu pasteurizate, dacă sunt preparate prin amestec cu lapte praf și alte adaosuri (amidon în cazul iaurturilor etc.).
7. Stampilarea ouălor cu cifre de la 0 la 3 se face în funcție de modul de creștere al păsărilor și reprezintă următoarele:
Cifra 0 – ouă ecologice de la găini crescute liber și hrănite cu mâncare ecologică
Cifra 1 – ouă de la găini crescute liber, fără hrană certificată ecologic
Cifra 2 – găini crescute în hale la sol
Cifra 3 – găini crescute în baterii în condiții stresante, iar carnea lor și ouăle vor fi de calitate inferioară.
8. În coșul de cumpărături trebuie să existe de fiecare dată legumele de sezon primele cumpărate și apoi, în funcție de ele, adăugăm carnea, ouăle, lactatele, cerealele.

Credit foto: Shutterstock