Semințele de floarea soarelui și cele de dovleac sunt cu siguranță printre alimentele pe care le-ai încercat măcar o dată. Dar sunt și alte tipuri de semințe, precum cele de chia, de quinoa, de rodii sau de cânepă, care au proprietăți de valoare pentru organism.

Semințe de chia

Sunt recunoscute drept super-alimente și pe bună dreptate. Două lingurițe de semințe de chia au aproape 10 de grame de fibre. 
Pot fi adăgate în iaurt sau pot fi amestecate în sucul de legume pregătit la blender, dar și în laptele cu cereale și chiar în budincă.

Semințe de dovleac

Bogate în magneziu, un mineral important care stimulează sănătatea inimii și ajută organismul să producă energie, semințele de dovleac fac parte dintre alimentele care merită luate în seamă. Mănâncă-le pe tot parcursul anului în supă, în salată, cu cereale sau simple.

Semințe de rodii

Dulci și apetisante, semințele de rodie sunt bogate în vitamina C și antioxidanți. O ceașcă plină cu bobițe de rodii au mai puțin de 150 calories, ceea ce le rcomandă ca o gustare light. Pot fi amestecate și în salate, adăugate în apă, limonade sau sucuri de fruct sau îți pot colora farfuria de la prânz și cină.

Semințe de quinoa

Dacă ești în căutarea unei surse sănătoasă de proteine, semințele de quinoa te salvează garantat. Se gătesc ca și orezul și completează foarte bine pastele sau și multe alte feluri de mâncare, în funcție de preferințe. De asemenea, semințele de quinoa pot fi folosite în loc de fulgii de ovăz, la micul dejun, pentru a-ți începe ziua cu mai multe proteine, fibre și fier.

Semințe de in

Oamenii mănâncă semințele de in încă din urmă cu 9.000 de ani înainte de Hristos. Și dacă nu consumi destul pește, adăugând semințe de in în alimentați vei suplimenta doza de acizi grași sănătoși omega 3, benefici pentru sănătatea inimii. Dintre plante, este cea mai bună sursă care furnizează acest nutrient și dă organismului totodată și fibre. În cazul în care semințele sunt măcinate în făină de in, ele pot ajuta și la scădere tensiunii arteriale. Poți prepara aluat de clătite sau în salate.

Semințe de cânepă

Au un gust asemănător cu cel de nucă și se potrivesc excelent cu gustul sărat. Semințele de cânepă au multe proteine. De exemplu, două linguri conțin 10 grame, adică mai mult decât în semințele de chia. Cânepa este, de asemenea, și o buna sursa de acizi grași omega-3. Poți adăuga în salate sau în combinații la care folosești cereale integrale.

Semințe de floarea soarelui

Tradiționalele semințe de floarea soarelui sunt gustoase și o porție de aproximativ 30 de grame conține o jumătate din doza zilnică recomandată de vitamina E. Acestea sunt, de asemenea, bogate în grăsimi sănătoase.

Credit foto: Shutterstock