Arta ceaiului se învață. Ceaiul negru este ceaiul fermentat, iar cel verde este ceaiul nefermentat. Ele conțin aceeași cantitate de cofeină, însă restul substanțelor diferă. Calitățile ceaiului pe care îl prepari depind în primul rând de cantitatea de frunze folosite și de durata de infuzare.

Fiecare minut contează

În primele trei minute, din planta de ceai iese cea mai mare parte a cofeinei pe care o conține. Cam din al patrulea minut începe eliberarea și de tananți care au un efect calmant mai ales asupra stomacului și a intestinului. Cu cât ceaiul este lăsat mai mult la infuzat, cu atât efectul celorlalte substanțe este mai puternic, iar cel al cofeinei este mai puțin eficient. Dacă vrei să eviți consumul de cofeină, toarnă apă fierbinte peste frunzele de ceai, lasă 1-2 minute, apoi ia frunzele și mai infuzează o dată.

Iată regulile de care trebuie să ții cont în prepararea unui ceai bun:

1. Păstrarea. Frunzele de ceai trebuie păstrate într-un loc uuscat, într-un recipient închis ermetic și la întuneric.

2. Apa. Ceaiul are cel mai bun gust dacă îl prepari cu apă de la robinet, pe care o fierbi mai întâi.

3. Ceainicul. Întâi clătește ceainicul cu apă fierbinte, apoi prepară ceaiul. Nu spăla ceainicul cu detergent de vase pentru că, în timp, va căpăta o anumită aromă care va altera gustul ceaiului. E bine să folosești, pe cât posibil, același ceainic.

4. Infuzarea. Frunzele nu trebuie să stea prea adunate în apa fierbinte, ca să poată ieși aroma. În medie, e bine să lași frunzele la infuzat circa 3 minute.

5. Temperatura. Peste ceaiul negru se toarnă apă clocotită, iar pntru ceaiul verde apa trebuie lăsată să se răcească până la 75-85 de grade Celsius. Dacă apa este prea fierbinte, ceaiul va căpăta o aromă amăruie.

6. Prospețimea. Păstrarea ceaiului pe perioade lungi, în termos sau în ceainic, duce la pierderea aromei sale.

7. Degustarea. Ceaiul nu se bea pe fugă, ci savurat, pentru a-i simți cu adevărat gustul și a-l lăsa să acționeze.

Credit foto: 123rf.com