Mâncarea, exercițiile fizice și mediul înconjurător pot contribui la condiții precum colesterol ridicat, presiune sanguină mare, glicemie crescură și boli cardiovasculare. Dar micile schimbări pot îmbunătăți semnificativ situația, mai ales pe termen lung.

De exemplu, studiul EPIC realizat cu ajutorul a 23.000 de persoane a urmărit patru obiceiuri simple: lipsa țigărilor, exercițiile fizice realizate 3 ore și jumătate pe săptămână, alimentația sănătoasă și menținerea unei greutăți normale. Cercetătorii au constatat că dacă se ține cont de acești factori pot fi prevenite 93% dintre cazurile de diabet, 81% dintre cazurile de infarct, 50% dintre cazurile de atacuri vasculare cerebrale și 36% dintre toate tipurile de cancer, notează Body Mind Green.

Și alte studii susțin că stilul de viață poate fi mai eficient decât orice medicație tradițională pentru a reduce bolile cardiovasculare, hipertensiunea, afecțiunile inimii, atacul vascular, unele cancere sau diabetul.

Iată modificări alimentare simple pe care le poți face pentru a preveni sau ameliora afecțiunile inimii.

  1. Ai grijă să ai o alimentație bazată pe legume, verdețuri și fructe în cât mai multe culori. Între 8 și 10 produse naturale pe zi îți asigură numeroase vitamine, minerale, fibre, fitonutrienți și antioxidanți.
  2. Ține în frâu glicemia. Studii atestă că nivelul ridicat de zahăr din sânge influențează apariția bolilor de inimă. Mănâncă proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați buni la fiecare masă. Nu consuma niciodată doar carbohidrați și evită zaharurile din produsele procesate.
  3. Crește cantitatea de fibre. Mănâncă 50 de grame de fibre pe zi, ca leguminoase, vegetale, nuci, semințe și fructe puțin dulci, precum sunt cele de pădure.
  4. Evită alimentele îndelung procesate (junk food) alături de sucuri, inclusiv cele carbogazoase și fără zahăr. Nici sucul proaspăt stors din fructe nu este indicat, deoarece vei înlătura fibrele (cele care dau calitate acestor alimente) și vei bea mai mult zahărul.
  5. Include mai multe alimente cu acizi grași esențiali omega 3 (somon, sardine, hering, alge), care îmbunătățesc și stabilizează nivelul de colesterol din organism.
  6. Elimină grăsimile hidrogenate, ca margarină, uleiuri îndelung rafinate, produse dulci procesate (fursecuri, biscuiți, prăjiturele). Alege ulei de cocos, ulei extra-virgin, organic sau presat la rece.
  7. Și, nu în ultimul rând, evită consumul de alcool, deoarece poate crește nivelul de trigliceride, afectează ficatul și crează dezechilibre în zahărul din sânge. Consumul mare poate duce la numeroase boli cronice.

 

Credit foto: Shutterstock