Stresul zilnic și deseori programul agitat te pot determina să simți o poftă accentuată de dulce. Este normal ca organismul să simtă nevoia și de glucide, însă dacă alegerea ta este să folosești zahăr rafinat (sau produse care îl conțin într-o cantitate mare), trebuie să știi și riscurile la care te expui pe termen lung.

1 Obezitate

Numărul persoanelor obeze a crescut la nivel mondial în ultimii 30 de ani în toate categoriile sociale. În anul 2010 specialiștii estimau că obezitatea este cauza a 3,4 milioane de decese, iar dacă tendința continuă în 2030 vor fi aproximativ 2,16 miliarde de persoane supraponderale și 1,2 miliard de persoane obeze. Unele dintre alimentele considerate de mare risc în acumularea kilogramelor sunt mâncarea nesănătoasă (ex.: fast food, junk food) și sucurile cu zahăr, consumate excesiv.

2. Probleme dentare

Legătura dintre zahăr și afecțiunile dentare este bine știută. Conform recomandărilor specialiștilor, menținerea la nivelul de 5% a consumului de zahăr în alimentație ajută la prevenirea apariției cariilor.

3. Factor de risc în apariția unor tipuri de cancer

Consumul de zahăr în cantități mari pe perioade lungi de timp a fost asociat cu un risc sporit de apariție a cancerului ovarian, a cancerului esofagian și a celui endometrial (creșterea rapidă și necontrolată a celulelor endometriale care căptușesc uterul). De asemenea, obezitatea este considerată a fi o cauză serioasă pentru apariția mai multor forme de cancer.

4. Diabet

Zahărul crește riscul de apariție a diabetului de tip 2, una dintre cele mai des întâlnite boli în lume, dar și în România. De asemenea, într-un studiu publicat în 2013, și realizat pe baza datelor cumulate din 175 de țări (într-o analiză econometrică mondială), s-a concluzionat că un adaos de zahăr de 150 kcal/persoană/zi (ex.: un suc cu zahăr) poate fi răspunzător pentru creșterea cu 1,1% a cazurilor noi diabet.

5. Îmbătrânire prematură

Excesul de zahăr din organism poate influența sănătatea pielii și aspectul îmbătrânit al acesteia. Într-un studiu realizat în 2007 și publicat în ”British Journal of Dermatology” experții au urmărit glicația, procesul prin care zahărul din organism distruge colagenul. Glicația afectează și elastina, așadar ambele proteine, care confera pielii suplețe și un aspect tânăr, au de suferit.

6. Risc de astm

Într-un studiu realizat în Australia, în anul 2012, copiii care au băut mai mult de 500 ml de suc îndulcit cu zahăr, pe zi, au prezentat șanse mai mari de a prezenta semne de astm sau de boală pulmonară obstructivă cronică. Cu cât s-a mărit consumul de suc, cu atât a crescut și riscul ca acei consumatori să sufere de una dintre aceste boli respiratorii.

7. Colesterol ridicat

Oamenii de știință de la Universitatea Emory din Atlanta (SUA) au observat că zahărul consumat des mărește factorii de risc pentru apariția bolilor de inimă. Între aceștia, colesterolul rău (LDL), care crește din cauza consumului de zahăr comparativ cu nivelul de colesterol bun (HDL).

 

Trebuie înlocuit cu echivalente sănătoase!

”Zahărul este un drog, creează dependență și afectează sănătatea. Este răspunzător de epidemia mondială de obezitate și diabet. Din cauza faptului că este un drog care dă dependență, este introdus în aproape toate alimnetele industriale. Îl veți regăsi până și în genul de produse în care nu v-ați fi așteptat să dați peste el: salam, pastrame, cârnați, hamburgheri, conserve etc.. Scopul este de a crea adiicție la consumul acelui aliment. Este evident că mă opun categoric consumului de zahăr și susțin ideea de a-l înlocui cu echivalente sănătoase: miere, zahăr de cocos, eritritol, extract de stevia în combinație cu eritritol, nu cu dextroză!
Nu contează, alb sau brun, zahărul este o calamitate pentru sănătatea noastră.” (Dr. Gabriela Man, Medic specialist în siguranța alimentului și sănătatea populației, www.slabestimancand.ro, [email protected])

nutritionist Gabriela_Man

Credit foto: Shutterstock