Mulți români țin postul Crăciunului pentru curățenia trupului și a sufletului, pentru liniștea lor și pentru sănătate. Dar zilele de post pot fi uneori o încercare grea pentru cei obișnuiți cu porții sățioase de carne sau brânză. Așadar, este bine să alegem legume care țin de foame și care ne apără sănătatea.

Toate legumele sunt benefice, sunt nutritive și au mari calități pentru sănătatea noastră. Dar nu toate te ajută să lupți cu senzația de foame în perioadele de post. De aceea, noi am ales 7 legume care țin de foame și care nici nu te îngrașă, dacă sunt pregătite dietetic. Trebuie doar să ai grijă să nu le consumi cu sosuri grase, cu multă pâine sau să le prăjești în panadă.  

Top 7 legume care țin de foame, sățioase și sănătoase

Aceste legume care țin de foame pot fi consumate în orice cantitate, dacă sunt preparate dietetic. Le poți consuma sub formă de salate, sub formă de ghiveci la cuptor, cu puțin ulei, sau sub formă de garnitură pregătită la tigaie alături de un pilaf gustos. Combinațiile pot fi variate, dar important este să le gătești dietetic și, eventual, să te ferești și de maioneză, chiar dacă este de post. În acest fel, legumele de mai jos te ajută să ai o dietă sănătoasă în post și să nu te îngrași.

Țelina

Folosește cât mai des țelina la salate simple cu mere sau cu morcovi și mere acrișoare date pe răzătoare. Țelina este parfumată și apetisantă și nu îngrașă absolut deloc. Poți mânca oricât de multă țelină proaspătă, răzuită și combinată cu alte rădăcinoase sau cu puțin pește pregătit pe grătar, în zilele cu dezlegare. De asemenea, o poți adăuga în toate supele de legume, nu doar rădăcina, ci și frunzele de țelină care sunt foarte aromate.

Vinetele

Poți consuma vinete după pofta inimii, dar fără maioneză. Categoric, salata de vinete cu maioneză îngrașă, chiar dacă este o maioneză de post, din cauza uleiului folosit. Dar, dacă pregătești vinete pe grătar sau în cuptor, cu puțin sos de roșii și cu alte legume potrivite precum roșiile sau ardeii capia, o astfel de combinație nu reprezintă niciun pericol pentru silueta ta. Din contră, poți consuma mai multe zile la rând vinete gătite dietetic și nu îți afectează deloc greutatea.

Castraveții

Consumă castraveți proaspeți tot timpul anului, nu doar vara! Îi poți folosi la tot felul de salate, în combinație cu sare și mărar sau în combinație cu roșii și ardei. Dacă îi consumi cât mai simplu, fără ulei, fără multă pâine și fără mezeluri, bineînțeles, castraveții te hidratează, ajută sistemul imunitar și îți dau senzația de sațietate.

Dovleceii

Dovleceii au un gust inconfundabil, ușor dulceag și proaspăt, și pot fi pregătiți în fel și chip într-un mod dietetic. Îi poți pregăti pe grătar și îi poți consuma simplu, doar cu iaurt. Sau îi poți folosi în supele de legume pentru consistența lor și gustul savuros. Dacă îi pregătești sănătos, dovleceii te ajută să faci față senzației de foame din timpul dietelor și pot fi consumați oricând, fără să îngrașe.  

Morcovii

Chiar dacă sunt atât de dulci, morcovii nu reprezintă un pericol pentru siluetă. Este important să îi gătești dietetic, fără ulei. Consumă morcovi cruzi ca atare, dacă sunt foarte fragezi și buni. Sau răzuiește morcovii pentru salatele de crudități, dar nu adăuga ulei sau maioneză. Morcovii copți la cuptor, cu alte legume, constituie o garnitură excelentă pentru un pilaf de post sau pentru o mâncărică de mazăre.  

Cartofii

Cartofii sunt sățioși și gustoși, dar știm că îngrașă dacă sunt pregătiți cu grăsime. De aceea, cartofii fierți în coajă sunt cei mai buni să nu te îngrași. Fie că îi fierbi, fie că îi pregătești la cuptor în coajă, miezul dulce al cartofilor este gustos și se numără printre cele mai accesibile legume care țin de foame și nu îngrașă deloc.

Sfecla roșie

Foarte apreciată de multe persoane care țin diete, sfecla roșie se știe că nu îngrașă. Ea este bogată în vitaminele A și C, săruri precum potasiu și magneziu, fitonutrienți cu efect antioxidant și antiinflamator. Sfecla roșie este săracă în calorii și ajută la arderea grăsimilor. În plus, ajută la reglarea zahărului în sânge, dacă este consumată în mod regulat.