Scorțișoara

Face parte dintre acele condimente cu o aromă inconfundabilă. Dacă îți place cafeaua, dar stomacul o tolerează mai greu, adaugă un praf de scorțișoară în ea și nu vei mai avea probleme. Scorțișoara conține uleiuri care calmează nervii și ajută tranzitul intestinal.

Vanilia

Prețioasa vanilie conține uleiuri eterice care relaxează, stimulează digestia și scad febra. Păstăile de vanilie se conservă cel mai bine în zahăr, într-un borcan închis cu filet.

Nucșoară

Este un condiment rafinat, apreciat mai ales în compoturi și vin fiert. Uleiul eteric din semințe echilibrează nivelul hormonal din organism. Puțină nucșoară adăugată în ceai face din această băutură numărul 1 pentru digestie.

Cuișoare

Sunt ideale pentru conservarea legumelor, prepararea merelor coapte și a fripturilor condimentate. Au efect antiseptic dacă ai dureri de dinți, încearcă să mesteci icâteva cuișoare și îți vei găsi alinarea. Cuișoarele sunt excelente ”deodorante” de dulap.

Anason

Prăjiturile capătă gust deosebit dacă adaugi și anason stelat. Îl poți folosi și pentru a ține departe constipația și tusea. Adaugă anason când călești morcovi și vor căpăta un gust deosebit.

Ghimbir

Este unuul dintre acele condimente care împumută mâncărurilor făcute de tine un gust iute pregnant. Alungă balonarea și greața foarte rapid. Împotriva durerilor de burtă, bea un ceai proaspăt din felii de ghimbir.

Coaja de portocală, între condimente

Presară coaja de portocală rasă pe prăjiturile cu gem, adaug-o în creme sau la cozonac. Uleiul eteric din coaja de portocală crește buna dispoziție și combate anxietatea. Merită să încerci ș un espresso în care adaugi un vârf de cuțit de coajp de portocală rasă.

 

Credit foto: 123rf.com