Excesul de colesterol, întâlnit în zilele noastre la un număr tot mai mare de oameni, poate creşte apariţia afecţiunilor de inimă şi riscul de a face atac de cord. Colesterolul se găseşte sub forma grăsimilor saturate, în produsele de origine animală, şi grăsimi trans în produse ca cele de patiserie, de tip fast-food, margarină etc.. Pentru a te încadra în limite normale, specialiştii recomandă să nu fie depăşită valoarea de 300 mg de grăsimi, pe zi, după cum notează site-ul de nutriţie HealthAliciousNess. Însă dacă ai deja colesterolul mărit, trebuie să reduci această cantitate la 150 – 200 mg pe zi.

Foarte indicat este ca în meniul zilnic să predomine legumele, fructele, evitând alimentele care au un nivel crescut de colesterol. Iată, mai exact, şi care sunt acestea!

Ouăle

Sunt consumate atât la micul dejun, cât şi în restul zilei, posibil ca o gustare, dacă ne referim la un ou fiert sau în salată orientală. Gălbenuşurile de ouă au cel mai mare nivel de colesterol comparativ cu orice alt aliment. Mai exact, 1234 mg la 100 grame. Un singur gălbenuş conţine aproximativ 210 mg de colesterol, iar un ou întreg 212 mg. În aceste condiţii, cea mai bună recomandare este consumul albuşurilor.

Ficatul

Este gustos, reprezintă o sursă importantă de fier, însă are un conţinut mare de colesterol. O porţie de 100 grame de ficat conţine 564 mg colesterol. În acelaşi timp, Foie Gras (pateul din ficat de raţă sau gâscă) conţine 255 mg sau 20 mg pe lingură.

Untul

Des folosit la micul dejun, pus pe pâine, la prepararea prăjiturilor sau în combinaţie cu legume, untul este un aliment pe care îl găsim aproape în orice frigider. Pachetul de 100 de grame conţine 215 mg colesterol, iar o lingură 30 mg.

Carnea procesată

Conţinutul de colesterol din cârnaţi, salam şi orice altă carne procesată depinde de cât de multă grăsime a fost adăugată în procesul de fabricare al produselor. Valoarea minimă ar fi de 158 mg pentru o cantitate de 100 grame de cărnaţi preparaţi preponderent cu carne slabă.

Brânzeturile grase

O sursă vegetală de proteine şi de calciu, brânza se potriveşte foarte bine cu aproape orice combinaie alimentară. Totuşi, grijă mare la consumul de brânzeturi cu un conţinut ridicat de grăsime, crema de brânză, Cedar, Port de salut (franţuzească), Fontina (italienească). Cel mai ridicar nivel de colesterol în are Port de salut, cu 123 mg colesterol pentru o porţie de 100 de grame.

Caviarul

Considerat o delicatesă, caviarul are, şi el, un conţinut însemnat de colesterol. Mai exact, 100 de grame de icre negre conţin 588 mg, iar o lingură 94 mg.

Deserturi de ocolit!

Dulciurile care nu sunt bune, dacă ne interesează nivelul de colesterol pe care îl avem, sunt toate cele preparate cu ouă, îngheţate, creme cu unt, frişcă, prăjituri cu fructe oleaginoase (arahide, nuci, alune), ciocolată şi cam toate deserturile concentrate. Totuşi, dacă ai poftă de dulce poţi să alegi (într-o cantitate mică) tarte de fructe, spume, orez cu lapte degresat. Fructele sunt de regulă permise, excepţie făcând: smochinele, curmalele, migdalele, nucile, alunele, arahidele, prunele şi bananele.

Credit foto: Flickr.com – https://flic.kr/p/gLgxH