Alimentele roșii previn unele boli

Licopenul, care se găsește în fructele și legumele roșii, joacă un rol major în ajutarea organismului de a preveni instalarea unor forme de cancer. Această substanță protejează țesuturile expuse la radiațiile ultraviolete și este un antioxidant puternic în lupta cu radicalii liberi și combat apariția unor boli, susținând sistemul imunitar în menținea sănătății. Cele mai bune surse de licopen sunt tomatele, pepenele roșu și grepfruitul roz.

Alimentele portocalii fac pielea să lucească

Este un lucrul deja știut că dacă mănânci mulți morcovi și alimente bogate în caroten obții o piele mai frumoasă și mai strălucitoare vara. În urma unor studii s-a ajuns la concluzia că și cartofii dulci ajută, pentru că dau pielii un luciu natural mai plăcut decât cel de bronz și este, cu siguranță, unul mai sănătos. De asemenea, fructele și legumele portocalii ar reduce riscul de cancer la stomac. Citricele portocalii, morcovii, cartofii dulci conțin alfa-caroten și beta-caroten, care în organism se transformă în vitamina A. Iar oamenii de știință susțin că dacă mănânci alimente bogate în vitamina A, acestea scad riscul de îmbolnăvire de cancer la stomac.

Alimentele galbene favorizează eliminarea toxinelor

Un organism cu un pH echilibrat este unul sănătos. Lămâile mâncate ca atare îmbunătățesc imunitatea, ajută digestia și totodată ficatul. Dimineața poate fi băută o cană cu apă călduță cu zeamă proaspătă de lămâie pentru a elimina din toxine și pentru a avea un efect de alcalin.

Alimentele verzi mențin starea de bine

Un consum ridicat de frunze verzi, ca salata, spanacul, varza sunt esențiale în prevenirea afecțiunilor corelate cu vârsta. Iar carența de vitamina K, care se găsește în frunzele verzi, poate duce la boli cardiovasculare și oase slabe. De asemenea, clorofila din frunze și nitratul îmbunătățesc energia din mușchi și metabolismul.

Alimentele mov întrețin tinerețea

Resveratrolul, substanța care se găsește în alimentele de culoare mov, a fost numită molecula de longevitate, din momentul în care s-a ajuns la concluzia că încetinește procesul de îmbătrânire. Alimente din această categorie conțin pe lângă resveratrol și antocianidine, alături de alți compuși care protejează inima, creierul și sănătatea oaselor. Deci, pentru a înainta în vârstă frumos, mănâncă mure, vinete, sfeclă, varză roșie, acai, afine, struguri roșii și, bonus, vin roșu, dar cu măsură!

Alimentele albe și gri întăresc imunitatea

Și alimentele naturale lipsite de culoare pot fi incredibil de gustoase și cu multe beneficii pentru organism. Ciupercile, ceapa albăă, usturoiul fac parte din această categorie. Usturoiul, de exemplu, întărește imunitatea, combate infecțiile și răceala.

SFATUL SPECIALISTULUI

Mai multe culori înseamnă mai mulți micronutrienți

”Toată lumea știe faptul că legumele, alături de fructe reprezintă o necesitate în alimentația noastră. Cele minim 5 porții de fructe și legume ne dau șansa să ne menținem starea de sănătate. Prin ce anume contribuie acestea la buna funcționare a organismului? Nu doar prin macronutrienții pe care îi conțin, reprezentați în special de glucide (printre care și fibrele alimentare), ci mai ales prin miile de tipuri de micronutrienți, care dau adevărata valoare nutrițională a legumelor și fructelor. Aici nu vorbim doar despre vitamine și minerale, ci și multe alte substanțe aflate în cantități foarte mici, dar care au capacitatea de a interveni benefic asupra sănătății. Unele dintre acesta au proprietatea de a colora într-un anume fel fructul sau leguma și astfel un regim divers colorat are capacitatea de a aduce un spectru mai larg de micronutrienți.” (Dr. Șerban Damian, nutriționist acreditat CIO, Centrul de Nutriție Superfit)

Dr. Serban Damian poza nou mic

Dr. Șerban Damian

Credit foto: