Retenţia de apă apare în urma excesului de fluide care se adună în organism şi mai este cunoscută sub numele de edemă. Retenţia de apă apare în sistemul circulator sau la nivelul ţesuturilor şi poate cauza umflarea mâinilor, a picioarelor.  Cele mai expuse unei astfel de afecţiuni sunt persoanele inactive din punct de vedere fizic şi femeile însărcinate sau cele aflate înaintea menstruaţiei. În condiţiile în care retenţia de apă este una moderată şi nu are drept cauze alte afecţiuni medicale serioase, aceasta se poate regla cu ajutorul alimentaţiei. Iată ce trebuie făcut.

Cum reducem retenția de apă din organism?

  1. Consumă mai puţină sare

Sodiul reţine apa în organsim şi ajută la menţinerea echilibrului fluidelor atât din interiorul, cât şi la exteriorul celulelor. Dacă obişnuieşti să mănânci alimente bogate în sare, cum ar fi cele procesate, organismul va reţine apa. Deci controlează cantitatea de sodiu ingerată.

 

  1. Creşte aportul de magneziu

Magneziul este unul dintre cele mai importante minerale, implicat în peste 300 de reacţii enzimatice care ajută la buna funcţionare a organismului. Creşterea nivelului de magneziu ajută la reducerea retenţiei de apă, mai ales înaintea menstruaţiei. Surse bogate de magneziu: nucile, cerealele integrale, ciocolata neagră, legumele verzi.

  1. Creşte aportul de Vitamina B6

Complexul B6 e esenţial în formarea celulelor roşii ale sângelui şi ajută la reducerea apei din organism, mai ales în perioada sindromului premenstrual. Alimente bogate în vitamina B6: bananele, cartofii, nucile şi carnea.

 

  1. Consumă alimente bogate în potasiu

Pe lângă alte funcţii improtante pe care le are, şi anume sănătatea inimii, potasiul reduce nivelul sodiului din organism şi creşte cantitatea de urină. Bananele, avocado şi roşiile sunt alimente bogate în potasiu.

 

  1. Foloseşte extract de păpădie

Păpădia e un diuretic natural folosit încă din timpuri străvechi, astfel că poate fi folosit cu succes în eliminarea apei din organism printr-o urinare frecventă. În plus, păpădia e şi unul dintre cei mai puternici antioxidanţi.

 

  1. Evită carbohidraţii rafinaţi

Aceşti carbohidraţi duc la o creştere bruscă a nivelului de zahăr din sânge şi la creşterea nivelului insulinei. Insulina ridicată determină organismul să reţină mai mult sodiu, care e absorbit astfel de rinichi, ceea ce duce la creşterea volumului de fluide din organism. De evitat: făina albă şi zahărul rafinat.

 

Opinia specialistului

 

 Dr. Florin Ioan Bălănică, MBA, CDN Specialist în Medicină Personalizată, Nutriţie şi Nutrigenomică

Consumaţi zilnic alimente cu efect diuretic!

Retenţia de apă apare cu preponderenţă la sexul feminin, deoarece e influenţată de hormonii sexuali – estrogenii – dar poate afecta şi bărbaţii. Cauzele retenţiei de apă sunt diverse, putând fi determinate fie de temperaturile crescute, de consumul exagerat de sare, fumatul, alcoolul, sau poate apărea în perioada menstruală şi în ultimul trimestru de sarcină. În general, retenţia de apă se poate observa la nivelul mâinilor, picioarelor, tălpilor, gambelor, dar şi la nivelul feţei, mai ales în jurul ochilor şi al pleoapelor inferioare. Putem ameliora simptomele introducând în meniul zilnic alimente cu efect diuretic – varză, coacăze, merişoare, pătrunjel, ovăz etc.

 

Foto: Shutterstock