Se știe că afinele au fost folosite de către europeni înca din cele mai vechi timpuri pentru tratarea multor afecțuni, de la pietrele la rinichi și până la febră. Există chiar dovezi că, în timpul celui de-al doilea război mondial, soldații își făceau rezerve de afine pentru îmbunătățirea vederii pe timp de noapte.

Astăzi, această plantă care crește, curajoasă, la altitudini de până la 2500 m, pe pajiști montane și versanți umbriți și umezi, ocupă în cultura noastră un loc pe podiumul fructelor cele mai bogate în antioxidanți.  Dezavantajul este că avem parte de fructele sale sănătoase doar la finalul verii și începutul toamnei.

Antioxidanții sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi, cei care afectează structura celulelor și care duc la îmbatrânirea și uzarea acestora. Cu alte cuvinte, ca să ne menținem tinerețea celulară, trebuie să facem din acest aliment un element recurent în alimentația noastră. Iar modul cel mai accesibil în extrasezon este să consumăm cât mai mult ceai de afine, a cărui rețetă e, pe cât de simplă – pe atât de complexă.

Ce lucuri au ieșit la iveală în urma studiilor acestei plante?

  1. Frunzele sunt la fel de importante ca fructele. Cercetările au demonstrat că, nu numai fructele afinului sunt sănătoase, ci și frunzele lor; acestea conțin mai multe substanțe importante precum tanin, arbutină, derivați antocianici, derivați flavonici, derivați antocianici, hidrochinona, mirtilina, ericolina și neomirtilina, care pot ajuta la protejarea și promovarea sănătății noastre fizice și mentale, constituind adevărate medicamente naturale.
  2. Inversează procesul inflamator. Inflamațiile sunt considerate că se află la originea tuturor bolilor, afectând organismul ca nicio altă afecțiune – provoacă boli de inimă, diabet și aproape oricare boală cunoscută.
  3. Stimulează activitatea cerebrală. Cu un conținut ridicat de fenoli, afinele sunt cunoscute ca „agenți neuro-protectori“. Cercetările conduse în Iran indică faptul că acestea pot proteja literalmente creierul nostru de degenerare, neurotoxicitate și stres oxidativ.
  4. Mențin o bună sănătate a inimii. Potrivit unui studiu publicat în revista „Circulation”, prin consumul de afine și căpșune (în același timp), riscul de atac de cord scade cu până la 33%.
  5. Restabilesc echilibrul hormonal, responsabil de formarea acneei. De aceea extractele de afine sunt din ce în ce mai populare în industria cosmetică.
  6. Protejează și regenerarează vasele capilare sanguine din piele și din retină.

 

Afinul este o plantă care trebuie prețuită și introdusă, deci, în alimentația noastră, indiferent dacă avem sau nu o afecțiune specifică. Beneficiile lui sunt mult mai complexe decât ce am discutat aici. Află tot ce e de știut despre această plantă-minune de la livadacuceai.ro, unde am găsit lista completă de moduri de administrare, tratamentul naturist cu afine pentru scăderea glicemiei dar și o rețetă delicioasă de înghețată cu afine și busuioc.

 

  • Sursă foto: Shutterstock.com, Copyright: zonesix