Regulile gastrotehnice ar trebui să facă parte din bagajul de cunoștințe al oricărui om, pentru că este vorba despre hrana noastră zilnică și este responsabilitatea noastră să fim conștienți de ceea ce mâncăm. Reține cele mai importante sfaturi referitoare la produse lactate și brânzeturi!

  • Acestea trebuie păstrate întotdeauna la frigider.
  • Laptele la cutie care a fost desfăcut se poate păstra la frigider până la 4-5 zile, dacă este bine închis.
  • Brânza cremoasă care conține mai puțin sărată poate rezista între 3 zile și maximum o săptămână.
  • Brânza sărată care este și foarte bine scursă poate fi păstrată până la o lună de zile.
  • Untul poate rezista și timp de câteva luni dacă este bine păstrat în ambalaj, iar după deschidere este ținut într-o punguță de plastic.
  • Iaurturile cele mai bune sunt cele simple. Iar dacă dorești iaurt cu fructe cel mai sigur este să le adaugi separat, asigurandu-te că sunt proaspete.

Fiți atenți la regulile de păstrare ale fiecărui aliment!

”Modalitățile de păstrare și de preparare ale alimentelor sunt extrem de importante din punct de vedere al transformărilor biochimice care se petrec în compoziția acestora. Transformările pot să mențină proprietățile nutritive și organoleptice ale acestora sau să le afecteze, reducându-le valoarea nutritivă, alterându-le gustul sau, în unele situații, acestea pot deveni surse de substanțe toxice sau medii de cultură pentru bacterii care ne pot îmbolnăvi. Este bine să fim atenți la regulile de păstrare ale fiecărui aliment, care ar trebui să fie înscrise pe ambalaj.” (dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv acreditat CIO, Centrul de Nutriție Superfit)

Dr. Serban Damian poza nou mic

Dr. Șerban Damian

Credit foto: Wikimedia