Legume verzi
Această categorie de legume include salata verde, ceapa verde, varza, castraveţii, mazărea, fasolea verde, dar şi broccoli. Fiecare dintre ele au un aport important de substanţe nutritive şi fibre, motiv pentru care într-o alimentaţie sănătoasă sunt recomandate trei porţii de legume în fiecare zi.
Lactate
Produsele precum laptele semidegresat, laptele bătut, iaurturile, sana, kefirul sunt foarte bune pentru o dietă sănătoasă. Toate conţin calciu şi proteine şi ajută la menţinerea oaselor puternice, prevenind osteoporoza (împreună cu exercițiile fizice regulate). Alegeri bune sunt şi produsele din soia îmbogăţite cu calciu.
Cereale
Cerealele integrale sunt bogate în fibre şi influenţează pozitiv procesul natural de digestie. Include în alimentaţie fulgi de tărâţe, cereale de ovăz, de grâu, de secară, pâine integrală, orez brun, orz. De asemenea, poţi încerca seminţele de quinoa care conţin multe proteine complexe, aminoacizi esenţiali, dar şi magneziu, care ajută la tratarea durerilor de cap şi a migrenelor, prin relaxarea vaselor de sânge şi scade riscul de hipertensiune arterială.
Alimente bogate în fier
Printre produsele esenţiale în dieta femeilor se numără şi cele cu un conţinut ridicat de fier. Acesta este important pentru scăderea în greutate, deoarece influenţează procesul de oxigenare a organismului şi de ardere a găsimilor, iar femeile aflate în premenopauză au nevoie de şi mai mult fier decât în mod obişnuit. Surse bune sunt fasolea albă, verde, cartofii, spanacul, mazărea, pepenele verde, carnea slabă de vită, sfecla, caisele uscate, dar şi seminţele de dovleac, de floarea soarelui, brânza (tofu) şi laptele de soia.
Fructe şi legume bogate în vitamina C
Acestea includ citricele, căpșunele, kiwi, roşiile, ardeiul verde și roșu, cartofii, pătrunjelul, dar şi varza, boabele de muştar, broccoli sau spanac. Conform specialiştilor de la Discovery fit and health, toate contribuie la starea generală de sănătate, iar dacă sunt luate în considerare şi alimentele cu antioxidanţi, acestea scad riscul apariţiei bolilor coronariene. Iar afinele şi sucul de afine sunt bune inclusiv pentru sănătatea cardiovasculară.
Nuci
Nucile au grăsimi monosaturate (care ajută la reducerea colesterolului) şi grăsimi polinesaturate (care pot preveni bolile de inimă). Sunt o sursă bună de proteine, calciu, fosfor, zinc, cupru, seleniu, acid folic, vitamina E şi vitamina A. Dar pentru că au o mulţime de calorii este recomandat să fie consumate cu măsură, adică maximum 50 de grame şi nu în fiecare zi.
Apa, la loc de cinste!
Deși nu poate fi considerată un aliment, apa este importantă pentru toate procesele metabolice din organism. De asemenea, ajută la digestie, la pierderea în greutate și la îmbunătățirea aspectului pielii. Păstrarea unei hidratări optime în fiecare zi este esenţială, dar şi consumul alimentelor cu un conținut ridicat de apă (ca fructele și unele legume) vor contribui la păstrarea unei forme fizice bune.
Credit foto: Flickr.com