Unele alimente oferă organismului o stare de destindere, pe lângă avantajele nutritive. Dacă îți plac bananele, obișnuiești să mănânci o fripturică slabă sau ronțăi din când în când câteva nuci și alune, ești pe drumul cel bun, conform părerii medicului american Wendy Bazilian, autoare a cărții ”The SuperFood X Diet” devenită bestseller. Am consultat, în plus, și părerea unui specialist român, coach de lifestyle și nutriție, Cori Grămescu.

Banane
Prin conținutul lor de magneziu și de potasiu, două minerale care favorizează relaxarea musculară, bananele reprezintă o gustare indicată atât dimineața, pentru conținutul nutritiv sănătos, cât și în a doua parte a zilei.

Nuci
O altă gustare tocmai bună pentru somnul tău poate consta într-o porție de nuci. Ele conțin melatonină și sunt de asemenea benefice pentru buna funcționare a inimii.

Proteine fără grăsime
Atât în curcan, cât și în alte alimente cu proteine de calitate (pește, pui de grădină), se regăsește triptofanul, un aminoacid esențial care poate crește nivelul de serotonină și poate da stări de somnolență dacă este consumat în cantități mai mari.

Leguminoase
Anumite boabe ca fasolea, mazărea, dar și alunele conțin o doză însemnată de magneziu cu efect puternic de relaxare, care poate îmbunătăți somnul.

Lapte
Un pahar cu lapte cald poate avea un efect chiar foarte rapid în favorizarea odihnei. Dr. Bazilian spune că resposabili sunt doi factori: calciul care poate ajuta la relaxare, la fel ca și alte minerale precum magneziul și potasiul, dar și temperatura călduță care detensionează corpul și creierul solicitate peste zi.

Ceai de plante
Efectul calmant al ceaiului de mușețel, ca și a celui de mentă te poate ajuta să adormi mai repede și să ai un somn mai adânc. O cană cu ceai înainte de culcare ar putea face parte din ritualul tău de relaxare înainte de culcare.

Avantaje pentru calitatea somnului

Schimbările mici realizate pe parcursul timpului reușesc să facă diferența. Iar dacă îți alegi meniul cu grijă vei avea numai de câștigat. ”O alimentație bazată pe alimente naturale, neprocesate, ajută în mod cert la îmbunătățirea calității somnului. Este necesar să mâncăm din toate grupele alimentare și la intervale regulate de timp pentru a promova o digestie sănătoasă. Astfel ne asigurăm toți nutrienții de care avem nevoie pentru a ne regla ritmul de somn. Pe lângă o alimentație bazată pe plante și ingrediente naturale, un program regulat de exerciții fizice îmbunătățește calitatea somnului.”, spune Cori Grămescu.

Atenție la cantitate și la posibile intoleranțe

Ca de fiecare dată, și cantitatea consumată are o influență directă a felului în care ne simțim. ”Este important să nu facem excese, mai ales în ceea ce privește proteinele animale, cum sunt carnea, lactatele, dar și leguminoasele, care pot cauza discomfort digestiv. În ceea ce privește lactatele nefermentate, cum este laptele dulce, trebuie să ne asigurăm că nu avem o formă ușoară de intoleranță la lactoză, înainte de a-l consuma regulat.”, mai subliniază specialistul.

Alege preparate ușoare înainte de culcare

”Este important să mâncăm ultima masă a zilei cu circa 3 ore înainte de culcare și să alegem pentru cină preparate ușoare, bazate pe legume și proteine slabe, ușor digerabile. De exemplu, carnea slabă de pește preparată dietetic și legume de sezon reprezintă o alegere sănătoasă.” (Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție, cori.ro)

Credit foto: Shutterstock

Cori Grămescu

Credit foto: Shutterstock