Sunt perioade când fiecare vrea să ”evadeze” din rutină și să-și facă poftele, în vacanțe, de sărbători sau cu alte ocazii. Însă mare atenție, spun oamenii de știință din SUA. După doar cinci zile de mâncat produse cu un conținut ridicat de grăsimi apar efecte negative pe termen îndelungat. Iar explicația constă în faptul că intervin schimbări asupra procesului prin care masa musculară procesează nutrienții din alimente, notează Medical News Today.

Corpului îi trebuie doar cinci zile pentru a începe să protesteze dacă îi dai mâncare cu grăsimi nesănătoase„, a spus Matt Hulver, profesor asociat și șeful departamentului de nutriție la Colegiul de Agricultură și Științele Vieții Virginia Tech. Hulver și alții profesori cercetători au descoperit că maniera în care mușchii metabolizează nutrienții se schimbă mult mai repede decât se credea până la momentul actual.

Cârnați, biscuiți, macaroane

Pentru a realiza această cercetare, mai multor studenți sănătoși li s-au dat să mănânce cârnați, biscuiți, macaroane cu brânză, dar și mâncare la care s-a adăugat unt, pentru a crește procentul de grăsimi zilnice. Într-o dietă normală există un procent de 30% grăsimi, iar studenții au avut parte de aproximativ 55 %. Suma totală a caloriilor a rămas la fel, schimbările fiind făcute în privința grăsimii incluse în alimentație. Chiar dacă studiul a arătat că a fost afectat modul în care mușchii au metabilizat glucoza din sânge, tinerii nu au luat totuși în greutate și nu s-au înregistrat semne de insulino rezistență.

Credit foto: Flickr.com