Să renunți la obiceiurile alimentare nocive și să mănânci sănătos nu înseamnă, însă, că trebuie să pui pe masă doar alimente lipsite de gust. De fapt, tot ce ar trebui să faci, ca să îți echilibrezi alimentația zilnică, este să recurgi la cinci trucuri simple și eficiente, care să te ajute să consumi doar ceea ce îți face bine cu adevărat.

 

Poți să ai siguranța că mănânci sănătos atunci când:

 

  1. Gătești cu aer fierbinte în loc de ulei

 

Atunci când sunt consumate constant, alimentele prăjite ne pun viața în pericol. O confirmă un  studiu coordonat de cercetătorul Nicola Veronese de la Institute of Clinical Research and Education in Medicine din Padova. Potrivit omului de știință, oamenii care consumă cartofi prăjiți de trei sau mai multe ori pe săptămână au de două ori mai multe șanse să moară, în următorii 8  ani.

 

Ca să savurezi, în continuare, mâncărurile preferate, inclusiv cartofii prăjiți, fără să îți asumi asemenea riscuri inutile, i-ai putea găti cu o friteuză ca Aifryer. Aceasta folosește aer, în loc de grăsime. De fapt, în ciuda denumirii, Aifryer nu funcționează ca o friteuză, ci ca un cuptor cu convecție. În interiorul său, alimentele se gătesc, pentru că sunt supuse unui flux continuu de aer fierbinte.

 

Specialistul în nutriție Cristian Mărgărit remarcă aici faptul că „la Airfyer grăsimea se scurge în cuvă, fără să rămână sau să fie absorbită în alimente”.

 

  1. Prepari mâncărurile cu mai puțină sare și mai puțin zahăr

 

Cele mai multe rețete menționează faptul că vei avea nevoie să adaugi sare. Înlocuiește-o, măcar în parte, cu alte condimente, cum ar fi: piperul, ierburile aromatice, sucul de lămâie, oțetul sau muștarul.

 

Când gătești pentru ceilalți, lasă-i să îți pună singuri sare, după gust. S-ar putea să adauge mai puțină decât ai fost tu tentată să o faci.

 

Atunci când faci prăjituri, încearcă să pui mai puțin zahăr decât îți indică rețeta. După o vreme, s-ar putea să observi că gustul dulciurilor tale e la fel de bun chiar dacă pui doar jumătate din cantitatea de zahăr recomandată.

 

Dacă adaugi fructe uscate, ai putea să nu mai pui deloc zahăr, în prăjitură.

 

  1. Alegi alimente mai bogate în fibre

 

Gătește cu orez și paste integrale, pentru a te asigură că ai o dietă bogată în fibre de bună calitate. Pe lângă faptul că acestea îți vor îmbunătăți tranzitul intestinal, îți vor da și o senzație de sațietate, ceea ce înseamnă că vei mânca mai puțin.

 

În loc să folosești doar făină albă, ai putea să o combini cu cea integrală, mai ales la prăjituri. În rețetele care ți-o permit – cum ar fi plăcinta cu pui  –  fă topping-ul nu din aluat, ci din piure de cartofi.

 

  1. Reduci aportul de grăsimi pe care organismul le ia din lactate

 

Înlocuiește frișca, smântâna și laptele integral cu variantele lor degresate.

 

Iaurtul degresat sau brânza slabă pot fi folosite cu succes la prepararea sosurilor, în locul smântânii sau a iaurtului grecesc, bogat în grăsimi.

 

Ai putea înlocui maioneza din salate cu iaurt natural sau cu o pastă de brânză degresată. Și mai de folos, pentru sănătatea ta, ar fi să renunți la sosurile grele și să servești felul doar cu o vinegretă.

 

Dacă alegi sortimente de brânză cu gust mai puternic, cum sunt Cheddar și   Parmigiano-Reggiano, ai putea folosi mai puțină, la gătit. În acest fel, mâncarea va conține mai puține grăsimi saturate și va fi mai slabă, din punct de vedere caloric.

 

  1. Echilibrezi felurile bazate pe carne adăugând cereale și legume

 

Un fel bazat pe carne – cum ar fi o friptură sau un burger – ajunge de multe ori să aibă un conținut caloric prea mare.

 

Pentru a obține o porție de dimensiuni satisfăcătoare, dar totuși dietetică, poți să tai un sfert din bucata de carne gătită și să pui în loc, pe farfurie, două sau trei linguri de cereale integrale (bulgur sau orez negru) sau felii de legume la grill (ciuperci, dovlecei sau ardei).

 

Alimentația ta zilnică poate fi bazată, în cea mai mare parte, pe mâncăruri care sunt, în același timp, sănătoase și deosebit de gustoase. Nu trebuie decât să înveți cinci trucuri simple cu ajutorul cărora să reduci cantitatea de grăsime din farfurie, să ții sub control numărul de calorii  cu care te alimentezi și să te asiguri că dieta ta este una echilibrată. Cum să faci toate aceste lucruri, afli din materialul de mai sus