Alege carnea potrivită

În primul rând, alege o rasă crescută special pentru carne precum vita argentiniană, Wagyu sau Angus. Ca un amănunt, vita românească este crescută pentru lapte. Diferențele de gust și textură sunt majore: primele au o carne fragedă și marmorată, pe când cea românească este tare și dificil de preparat. Optează pentru carnea maturată, cu o capacitate crescută de hidratare și caracteristici superioare de gust și textură.

Marinează

Preparatele se vor găti mai rapid, vor căpăta un gust intens, arome delicioase și culori mai bogate. Carnea marinată nu se mai usucă la fel de mult, devenind suculentă datorită surplusului de lichide, iar marinadele au capacitatea de a conserva, așa că un aliment supus acestui proces rezistă mult mai bine.

Ai grijă unde păstrezi carnea de vită

Vita nu se congelează, deoarece sângele îngheață și se transformă în cristale, iar carnea își pierde savoarea. O poți păstra în frigider, dar niciodată în congelator. După ce o scoți din frigider, las-o în jur de 30 de minute la temperatura camerei înainte să o gătești, pentru că altfel riști să se facă mult mai repede la exterior. Încinge bine vasul în care o vei așeza, iar pentru a evita arderea uleiului, unge carnea înainte de a fi pusă în tigaie.

Nu o găti prea mult

Friptura trebuie să fie gătită medium rare sau medium pentru a-și păstra savoarea și frăgezimea. Dacă o lași prea mult pe foc, carnea devine tare și ațoasă, își pierde gustul și sucurile naturale. O bucată de carne de 200g se gătește la foc mare, timp de 3-4 minute pe fiecare parte, iar temperatura internă trebuie să fie de 55-60 de grade Celsius. Pentru varianta medium, friptura de vita se lasă 5-6 minute la foc mediu, iar temperatura internă trebuie să fie între 60-65 grade. Un termometru de carne te va ajuta în pregătirea fripturii.

Friptura de vită nu se servește imediat

Trebuie lăsată să se odihnească pentru cel puțin 5 minute. Acest lucru le permite fibrelor să se relaxeze și sucurilor să se omogenizeze. Nu pune carnea în curent de aer, dar nici nu o acoperi foarte strâns, pentru ca astfel riști fie să se răcească prea tare, fie să nu se răcească deloc.

Credit foto: 123rf