1 .Pâine cu maia naturală

pâine cu maia

Ingrediente:

– 150 g maia naturală pentru pâine – rețeta de maia o găsești aici

– 275 ml apă

– o linguriță sare

– 400 g faină

Mod de preparare:

Se amestecă făina cu apa și maiaua și se lasă să se odihnească într-un vas acoperit cu un șervet de bucătărie curat, timp de 30 de minute. După aceea se adaugă sarea și se frământă 10 minute.

Se unge un vas cu ulei și se mai lasă aluatul încă 2 ore și jumătate la dospit. Între timp, din 50 în 50 de minute se împăturește aluatul, fără a se scoate din vas.

Se dă aluatului forma dorită și se pune în vasul în care se va coace pâinea. Se acoperă cu folie transparentă și se la rece, la frigider timp de 8 ore sau chiar peste noapte.

A doua zi sau după ce au trecut cele 8 ore, se scoate de la rece și se pune la copt în cuptorul încins în prealabil. E bine să se adauge și un vas cu apă în cuptor pentru a se forma aburi în primele 15 minute, apoi acesta se scoate. Pâinea se lasă până se rumenește frumos apoi se scoate și ea.

 

2. Pâine cu praf de copt

pâine cu praf de copt

Ingrediente:

-300 g făină

-3 linguri ulei

-2 ouă

-250 ml iaurt gras 10-12% grăsime

-un plic praf de copt

-1/2 linguriță sare

-o linguriță zahăr

Mod de preparare:

Se mixează ouăle cu sarea și zahărul timp de 3 minute, apoi se adaugă uleiul, iaurtul gras, praful de copt și făina. Se mai mixează 2-3 minute și se obține un aluat potrivit de tare, ca de chec, dar mai dens puțin.

Se tapetează o tavă de chec cu hârtie de copt și se toarnă compoziția. Se dă la copt 30-40 de minute sau până când se rumenește pe deasupra, apoi se scoate și se lasă la răcorit, înainte de a se servi.

 

3. Pâine cu bicarbonat

pâine cu bicarbonat

Ingrediente:

-400 g făină

-350 ml lapte bătut

-o linguriță sare

-o linguriță zahăr

– o linguriță bicarbonat de sodiu

Mod de preparare:

Se pune făina într-un bol și i se face un gol la mijloc. Se adaugă zahărul, sarea și bicarbonatul de sodiu. Se toarnă și laptele bătut peste bicarbonat, s elasă să facă reacție un minut, apoi se începe amestecarea.

Se amestecă ingredientele cu o lingură de lemn, apoi se trece la frământat cu mâna până se omogenizează. Dacă aluatul este prea moale se mai adaugă puțină făină, iar dacă este prea tare se mai poate adăuga puțină apă.

Se tapetează o tavă cu hârtie de copt și se pune aluatul. Se crestează și se dă la copt 30-40 de minute sau până se rumenește, apoi se scoate pâinea.

 

4. Lipii simple

lipii simple

Ingrediente:

-600 g făină

-300 ml apă călduță

– ½ linguriță sare

-30 ml ulei

Mod de preparare:

Se amestecă toate ingredientele până se obține o cocă tare. Se poate folosi și robotul de bucătărie pentru amestecare.

Se lasă aluatul la odihnit 30 de minute, acoperit cu folie de plastic. Se împarte apoi în 10 bucăți identice ca mărime, din care se formează bile mici care se lasă și acestea 20-30 de minute la odihnit, apoi se întind pe masa unsă cu ulei.

Se coc în tigaia de clătite sau pe tablă, dacă aveți. Se întorc pe ambele părți ca să se coacă uniform, apoi se pot servi.

 

5. Lipii cu iaurt

lipii cu iaurt

Ingrediente:

-350 g făină

-250 ml iaurt

-½ linguriță sare

-¼ linguriță bicarbonat de sodiu

-2 linguri ulei

Mod de preparare:

Se amestecă toate ingredientele până se obține o cocă potrivit de tare. Dacă aluatul este prea moale se mai adaugă puțină făină, iar dacă este prea tare se mai poate adăuga puțină apă. Se lasă aluatul la crescut 30 de minute, acoperit cu folie de plastic.

Se împarte apoi în 6-8 bucăți identice ca mărime, din care se formează bile mici care se întind pe masa unsă cu ulei.

Se coc în tigaie, fără ulei. Se întorc de pe-o parte pe alta ca să se coacă uniform, apoi se pot servi.

 

Sursa foto: 123rf