Pătrunjel, leuştean, rozmarin, tarhon, toate sunt plante aromatice care nu doar că dau savoare mâncarii, dar şi întăresc organismul. Reduc pofta de mâncare, accelerează digestia și pot preveni stările de anxietate.
Pătrunjel
Atât de des folosit la asezonarea ciorbelor şi salatelor, este de fapt un bonus pentru dieta şi sănătatea ta. Este un condiment care are multe vitamine şi minerale, este detoxifiant, reglează menstruaţia, dă energie şi îndepărtează stările de anxietate. Cel mai indicat este să consumi pătrunjelul proaspăt, în salate.
Leuştean
Un alt condiment, până la urmă banal, pentru că se găseşte în aproape orice bucătărie, are efect de calmare, înlătură stresul şi previne depresiile. Pentru o acţiune rapidă şi puternic poţi consuma frunzele presărate în supe şi salate.
Rozmarin
Este o plantă cu miros puternic, folosită în preparatele culinare încă din antichitate. Presărat pe cartofii făcuţi la cuptor, pe legumele la grătar sau pe friptură, rozmarinul dă o aromă deosebită mâncării şi este foarte sănătos. Conţine antioxidanţi datorită cărora protejează împotriva răcelii, scade febra şi energizează, şi în acelaşi timp minimalizează sau elimină substanţele cu potenţial cancerigen care se formează la gătirea anumitor preparate.
Un studiu realizat de Universitatea din Kansas (SUA) a indicat că friptura de vită presărată cu rozmarin înainte de a fi pus ape grătar, reduce cu peste 30 % substanţele cancerigene care se formează prin prepararea cărnii pe grătar.
Tarhon
Deşi este o plantă destul de puţin consumată în bucătăria românească, tarhonul poate înlocui cu succes sarea din mâncare, ajută la regenerarea ficatului (mai ales după perioade de exces alimentar cu grăsimi şi băuturi alcoolice) și stimulează digestia. Poţi consuma tarhonul în mâncare sau sub formă de ceai.
Credit foto: Flickr.com