Nucile constituie o gustare sănătoasă, gustoasă și bine venită în fiecare zi. Când spunem „nuci“, nu ne referim doar la cele pe care le culegeam din copacul din curtea bunicilor, ci la o varietate mult mai mare. Din categoria alimentară a nucilor fac parte, pe lângă nucile obișnuite, și migdalele, nucile braziliene, nucile caju, alunele de pădurile, nucile de Macadamia, nucile pecan, „semințele“ de pin, fisticul, arahidele.

Care sunt beneficiile nucilor

Sunt o sursă majoră de nutrienți

Nucile conțin proteine, grăsimi sănătoase, carbohidrați, fibre, vitamina E, magneziu, fosfor, seleniu etc. Cantitatea de nutrienți difera de la un fel de nucă la altul, numai nucile braziliene asigurând peste 100% din doza zilnică recomandată de seleniu (la 30 de grame). Alunele de pădure, nucile de Macadamia și nucile braziliene au o cantitate mai redusă de carbohidrați decât alunele caju.

Sunt bogate în antioxidanți

Antioxidanții controlează radicalii liberi, cei care afecteaza regenerarea celulară și grăbesc procesul de îmbătrânire. Cand nivelul radicalilor liberi crește, organismal intră în starea de stres oxidativ, cee ace duce la creșterea riscului de îmbolnăvire. Antioxidanții care se regăsesc în nuci combat stresul oxidative prin neutralizarea radicalilor liberi și reduc astfel degenerarea celulară. Mai efieciente în acest proces, chiar decât carnea de pește, sunt obișnuitele nuci.

Nucile scad nivelul colesterolului și al trigliceridelor

Fisticul e foarte eficient în scăderea nivelului trigliceridelor în cazul celor care suferă de obezitate și al celor cu diabet. Puterea de a scădea colesterolul stă în cantitatea ridicată de acizi grași mononesaturați pe care îl conțin nucile. Migdalele și alunele de pădure reduc „colesterolul rău“ și îl cresc pe „cel bun“. La fel de eficiente s-au dovedit a fi și nucile de Macadamia, nucile obișnuite, arahidele și semințele de pin.

Nucile ajută la slăbit

S-a dovedit că migdalele sunt foarte eficiente în procesul de slăbire, la fel și fisticul. Chiar dacă conținutul caloric al nucilor e mare, organismul nu îl absoarbe pe tot , deoarece o mare parte a grăsimilor din nuci rămâne blocată în coaja lor fibroasă în timpul digestiei.

Opinia specialistului

Diana Porumb, nutriționist, dietetician, www.dianaporumb.com

Este indicat consumul moderat și constant de nuci

Beneficiile consumului moderat de nuci este dovedit, însă alegerea tipului de nuci în funcție de rezultatele urmărite și calcularea cantității optime sunt foarte importante. Deși sunt alimente complexe și au un puternic rol antioxidant, doar anumite tipuri de nuci sunt recomandate în cazul diabetului sau al obezității (de exemplu: nucile pecan, macadamia și braziliene), în timp ce alte tipuri se recomandă pentru aportul de grăsimi sănătoase. Pentru efecte vizibile și de durată, consumul moderatși și constant este cel mai indicat.

Descoperă o rețetă delicioasă de nuci umplute