Mezeluri

Atât de gustoase, multe dintre ele, mezelurile nu sunt deloc sănătoase pentru organism. Acestea pot fi incluse în categoria alimentelor toxice, deoarece conţin grăsimi animale, conservanţi, agenţi de afumare şi aditivi periculoşi. Compuşii chimici favorizeză apariţia bolilor de inimă şi chiar a unor tipuri de cancer. Încearcă, pe cât posibil, să mănânci mezeluri doar ocazional.

Cartofi prăjiti şi chipsuri

Pentru mulţi români cartofii prăjiţi sunt nelipsiţi de pe masă, de câteva ori pe săptămână. Sunt gustoşi şi la îndemână, însă sunt şi nocivi pentru sănătate, dacă sunt consumaţi pe termen lung. Cauza este dată de zahărul pe care îl conţin cartofii şi care se transformă în glucoză odată cu prajirea acestora. Glucoza măreşte nivelul de insulin, ducând la probleme de sănătate grave. Şi tot la categoria cartofi prăjiţi pot fi incluse şi chipsurile, consumate în mare majoritate de tineri. Însă chips-urile conţin grăsimi vegetale hidrogenate, arome şi numeroşi coloranţi artificiali. Sunt total contraindicate mai ales copiilor, pentru că determină o creştere foarte mare a colesterolului.

Preparate fast-food

Zi de zi, o mulţime de oameni iau masa la restaurante de tip fast-food, fără a lua în considerare efectele nocive ale unora dintre aceste preparate asupra organismului. Nutriţioniştii atrag atenţia ca produsele fast-food conţin cantităţi foarte mici de calciu, fosfor, magneziu şi vitaminele A şi C, esenţiale pentru buna funcţionare a organismului. În schimb, au multe grăsimi, carbohidraţi şi calorii. ”Obezitatea este mai periculoasă decât fumatul”, spunea dr. David King, un profesor de la Universitatea Oxford, care a ajuns la concluzia că grăsimea acumulată poate scurta viaţa unui om chiar şi cu 13 ani.

Sucuri dulci și carbogazoase

Consumate zilnic de o mare parte a populaţiei, băuturile carbogazoase sunt printre cele mai problematice produse alimentare. Acestea cresc riscul apariţiei bolilor de stomac, pun în pericol sănătatea dinţilor pentru că duc la deteriorarea mai rapidă a smalţului, ridică nivelul zahărului din organism şi îngraşă.

Credit foto: Flickr.com