Despre laptele de soia, de exemplu, s-au scris multe neplăcute, printre acestea pe primul loc fiind riscul legat de apariția cancerului mamar.

Cu atâtea informații pe internet despre soia, nici nu mai știi ce să crezi.

În primul rând, câteva studii de la începutul anilor ’90 au constatat că femeile asiatice care mâncau soia au avut un risc redus de cancer la sân.

Apoi, un mic studiu din 1996 a arătat o posibilă creștere a riscului de cancer de la consumul de soia.

Dar, studii suplimentare pe parcursul anilor 2000 au constatat reapariția cancerului de soia redusă a supraviețuitorilor de cancer.

Un document publicat în 2006 de American Heart Association a spus că consumul de produse din soia ar putea fi bun pentru sănătatea cardiovasculară

Noua ani mai târziu, în 2017, FDA a anunțat că își revocă afirmația că proteina din soia reduce riscul bolilor de inimă din cauza unor constatări inconsecvente.

În aceste condiții, ce să mai înțeleagă populația? Că e bine sau nu să consumi soia?

6 alimente despre care se spune că îi îngrașă pe copii

Unii spun că nu există dovezi că consumarea de soia (care este bogată în proteine și scăzută în calorii) ca parte a unei diete echilibrate va avea efecte negative asupra sănătății dumneavoastră.

Consumul moderat, conform experților, este de două până la patru porții de soia pe zi.

Și cele mai multe voci vor spune că consumul de alimente întregi de soia (edamame, tofu, tempeh) alături de chestii mai prelucrate precum burgeri de soia și hot dog este mai sănătos și este mai puțin probabil să aveți probleme.

Iată câteva mituri de soia înfricoșătoare pe care nu ar mai trebui să le dați crezare.

3 mituri despre soia în care nu ar trebui să mai crezi

Mitul 1: Soia cauzează cancer de sân

Practic, toată lumea a auzit că soia poate crește nivelurile de estrogen, ceea ce studiile au arătat că este legată de cancerele mamare și ovariene. Dar cât adevăr este în asta?

Multă panică despre soia și cancer a rezultat dintr-un studiu efectuat pe șoareci din 1998, care a arătat că isoflavonele din soia, care acționează similar hormonului estrogen, au provocat creșterea tumorilor mamare existente.

Acest lucru a îngrijorat experții care au concluzionat că cine mănâncă soia ar putea face cancer de sân.

Cu toate acestea, acest lucru a fost dovedit a fi doar o prostie.

Mai multe studii au analizat efectul consumului de soia asupra cancerelor la sân și au constatat că consumul de soia după diagnosticare a redus efectiv recurența și supraviețuirea.

Asta înseamnă că supraviețuitorii care au consumat soia au fost mai puțin susceptibili de a avea cancer înapoi.

O meta-analiză din 2006, care a implicat 11.224 de supraviețuitori, a arătat, că consumul de soia după un diagnostic al cancerului mamar a redus mortalitatea globală.

Prin urmare, Societatea Americană pentru Cancer și Institutul American de Cercetare a Cancerului spun că pacienții cu cancer de sân pot consuma în condiții de siguranță soia.

Ce rol are iodul în organism. 10 beneficii ale iodului

Mitul 2: Soia distruge fertilitatea

Proprietățile de estrogen ale soiei au determinat oamenii să se întrebe dacă un consum mare de soia va afecta fertilitatea.

Și unele cercetări au alimentat aceste temeri.

Analiza din 2009 a studiului a constatat că femeile aflate în premenopauză care mănâncă produse de soia au înregistrat o scădere ușoară a doi hormoni importanți pentru fertilitate.

Un studiu realizat în 2008 a constatat că compușii care imită estrogenul din soia pot reduce fertilitatea șoarecilor de sex feminin.

Cu toate acestea, această conexiune este încă destul de firavă.

Majoritatea celorlalte cercetări sugerează că consumul moderat de soia poate fi util dacă doriți să concepeți un bebeluș.

Unul dintre cele mai semnificative studii pe termen lung, arată că femeile care au consumat cantități mai mari de proteine ​​animale au avut mai multe șanse de a avea probleme de fertilitate.

Cercetătorii au concluzionat că adăugarea unei porții de fasole, mazăre, nuci, arahide, tofu și soia poate proteja împotriva infertilității ovulatorii.

Ce lucruri trăznite mănâncă unii oameni

Mitul 3: Soia îi face pe bărbați să aibă sânii crescuți

Au existat doi bărbați care au experimentat efecte feminizante ( sâni la bărbați) de la consumul de soia.

Unul dintre ei era un vegan de 19 ani care consuma între 12 și 20 porții de soia pe zi, iar celălalt era un bărbat de 60 de ani care bea trei litri de lapte de soia pe zi.

Deci … nu exact un nivel de consum tipic și normal. Orice ai mânca în exces nu face bine organismului, nu numai soia.

O analiză din 2010 a peste 30 de rapoarte nu a evidențiat nici o dovadă că soia are legătură cu nivelul hormonale masculin.

Concluzia? Consumați soia din surse alimentare întregi. Bucurați-vă de aceste alimente în mod moderat pentru a avea multe beneficii.

Nu exagerați cu consumul niciunui aliment, în general, pentru a avea o stare de sănătate cât mai bună.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto