Uleiul de pește are capacitatea de a ajuta la scăderea în greutate și sarcina sănătoasă.

De asemenea, promovează fertilitatea și îngrijirea pielii (în special pentru psoriazis și acnee).

Este benefic în tratamentul diferitelor boli de inimă, colesterol ridicat, depresie, anxietate, ADHD, sistem imunitar slab, cancer, diabet, inflamație, artrită, SIDA, boala Alzheimer, tulburări oculare, degenerare maculară și ulcere.

Majoritatea beneficiilor uleiului de pește pot fi atribuite prezenței acizilor grași omega-3 esențiali, cum ar fi acidul docosahexaenoic (DHA) și acidul eicosapentaenoic (EPA).

Alți acizi grași esențiali utili în uleiul de pește includ acidul alfa-linolenic sau acidul ALA și gama-linolenic sau GLA.

Diferitele tipuri de pește care sunt o sursă bună de petrol și care se găsesc frecvent includ macrou, păstrăv, hering, sardine, pește-spadă, stridii, ton, calcan, sardine, anșoa și somon.

Calitatea uleiului de pește depinde în mare măsură de tipul de pește din care este recuperat uleiul.

20 de beneficii și efecte adverse pe care le are uleiul de pește

Uleiul de pește are un impact deosebit asupra corpului nostru deoarece ajută la scăderea în greutate, îngrijirea pielii, îmbunătățirea viziunii și alte probleme de sănătate.

1. Îmbunătățește sănătatea inimii

Potrivit American Heart Association (AHA), studiile clinice au arătat că omega-3 este eficient în reducerea incidenței bolilor cardiovasculare (CVD).

Uleiul de pește este o sursă importantă de omega-3 și, prin urmare, reduce riscul de boli cardiace și aritmii cardiace.

De asemenea, scade nivelul colesterolului rău (LDL) și crește nivelul colesterolului bun (HDL).

Uleiul de pește previne acumularea de trigliceride și reduce nivelul trigliceridelor în exces.

Cercetările preliminare au arătat că uleiul de pește poate fi utilizat pentru a preveni ateroscleroza.

Astfel, uleiul de pește este eficient în prevenirea accidentelor vasculare cerebrale și utilizarea regulată a uleiului de pește poate ajuta la prevenirea deceselor.

În conformitate cu American Heart Association, aceste constatări preliminare încă mai trebuie să fie confirmate de o cercetare detaliată suplimentară.

20 de alimente care pot provoca pierderea sarcinii. Ce ar trebui să eviți

2. Pierdere în greutate

Cercetarea efectuată de profesorul Peter Howe de la Universitatea din Australia de Sud a arătat că uleiul de pește îmbunătățește eficacitatea exercițiilor fizice în încercarea de a reduce greutatea.

Voluntarii care au primit ulei de pește în dieta lor au pierdut în greutate mai mare comparativ cu cei care nu-l consumau în mod regulat.

Uleiul de pește conține acizi grași omega-3 ce ajută la promovarea pierderii în greutate, iar o combinație de antrenament fizic și aportul acestui ulei ajută la reducerea rapidă a grăsimii corporale.

3. Îmbunătățește imunitatea

Se crede că consumul regulat de ulei de pește ajută la stimularea sistemului imunitar, permițându-vă astfel să rezistați apariției unor afecțiuni comune precum răceala, tusea și gripa.

Acizii grași omega-3 prezenți în uleiul de pește susțin sistemul imunitar prin afectarea activității și cantității de citokine și eicosanoide prezente în organismul nostru.

Cercetătorii au studiat efectul făinii de pește și a uleiului de pește asupra sistemului imunitar al porcilor și a constatat că uleiul de pește a ajutat la creșterea animalelor.

Cercetare similară efectuată pe șoareci la Spitalul General de Taichung Veterani, Taiwan, a dat rezultate pozitive.

Uleiul de pește este benefic pentru pacienții care suferă de lupus, o boală autoimună caracterizată prin faptul că sistemul imunitar atacă propriile organe și țesuturi.

Studiile au arătat ulei de pește pentru a ajuta la reducerea febrei, erupțiilor cutanate și a oboselii.

4. Tratamentul SIDA

Cercetarea efectuată de programul de științe nutriționale din Lexington a argumentat că uleiul de pește este un tratament pentru SIDA.

Cu toate acestea, trebuie să se realizeze încă o cercetare aprofundată în acest sens.

5. Reduce inflamația

Uleiul de pește este eficient în reducerea inflamației în sânge și țesuturi.

Consumul regulat de suplimente de ulei de pește este util pentru cei care suferă de boli inflamatorii cronice.

Uleiul de pește este eficient în tratarea afecțiunilor gastro-intestinale, boala celiacă, boala inflamatorie intestinală, inclusiv boala Crohn și colita ulcerativă.

Pacienții care suferă de boala Crohn întâmpină adesea dificultăți în absorbția vitaminelor, a grăsimilor și a suplimentelor esențiale.

Suplimentele pentru uleiul de pește sunt o dietă eficientă pentru acești pacienți.

În ceea ce privește colita ulcerativă, uleiul de pește previne acumularea de leucotriene în colon.

Cercetările se desfășoară, de asemenea, pentru a crește reputația antiinflamatorie a uleiului de pește, în special atunci când sunt combinate cu alte suplimente alimentare și medicamente.

15 lucruri pe care nu ar trebui să le faci în timpul sarcinii

6. Tratamentul artritei

Uleiul de pește este util în tratamentul artritei, reumatismului, simptomelor Raynaud și condițiilor similare.

Utilizarea uleiului de pește poate ajuta la reducerea necesității unor doze mari de AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene).

Spitalul Royal Adelaide și Universitatea din Newcastle, situate în Australia, au raportat că uleiul de pește a arătat efecte pozitive în tratamentul artritei.

În cazul osteoartritei, uleiul de pește poate fi de ajutor în reducerea impactului enzimelor care distrug cartilagiul.

Doza de ulei de pește necesară pentru un efect ideal în ameliorarea unui pacient este necunoscută.

Centrul de Artrită din cadrul Departamentului de Reumatologie de la Universitatea J. Hopkins consideră includerea acizilor grași omega-3 și uleiul de pește în tratamentul artritei controversat.

Universitatea avertizează că pacienții cu artrită trebuie să fie atenți la toate celelalte reacții adverse care pot apărea din utilizarea uleiului de pește.

7. Ameliorează depresia și anxietatea

Datorită prezenței acizilor grași Omega-3, uleiul de pește a fost promovat pentru ameliorarea depresiei, tristeții, anxietății, agitației, oboselii mintale, stresului, scăderii dorinței sexuale,  tulburări nervoase.

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină din Western Reserve University of Cleveland, Ohio, afirmă că uleiul de pește poate fi util în stabilizarea stării de spirit și tratamentul tulburărilor bipolare.

Prin urmare, nu este surprinzător faptul că țările în care se consumă frecvent pește, au o incidență scăzută a depresiei.

Cercetările efectuate asupra deținuților au arătat că atunci când primesc fructe de mare există o scădere semnificativă a ratei de omucidere și a frecvenței violenței.

Aportul de pește este un bun remediu pentru depresie.

Rezultatele unui studiu de cercetare sugerează că consumul de pește poate fi benefic pentru sănătatea mintală a femeilor și reduce riscul apariției depresiei la femei.

8. Îngrijirea ochilor

Este cunoscut faptul că uleiul de pește are capacitatea de a îmbunătăți vederea. De asemenea, ajută la evitarea degenerării maculare legate de vârstă.

9. Tratamentul bolii Alzheimer

Cercetarea efectuată la Universitatea de Stat din Louisiana a arătat că acizii grași sunt eficienți în tratarea bolii Alzheimer.

Deoarece uleiul de pește este una dintre cele mai bune surse de acizi grași esențiali, inclusiv EPA și DHA, acesta ajută la tratamentul bolii Alzheimer.

Mai multe studii efectuate la Universitatea din California din Los Angeles (UCLA) validează utilitatea uleiului de pește ca posibil remediu pentru boală.

Asociația Alzheimer recomandă peștilor care conțin un conținut mai mare de acizi grași omega-3 la pacienți, deoarece acționează ca o apărare împotriva bolii Alzheimer și a demenței.

10. Ajută la tratamentul ADHD

Uleiul de pește are capacitatea de a trata tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) datorită concentrației sale ridicate de acizi grași.

Este bun și pentru copiii care suferă de hiperactivitate, dislexie, displaxie, incapacitatea de a-și îndeplini sarcinile, instabilitate emoțională, coordonare slabă, perioadă de atenție scurtă.

Dar și pentru cei cu slăbiciune de memorie pe termen scurt, concentrare scăzută, tendință de întrerupere a altora, neglijență, IQ scăzut sau tulburări de învățare.

Cercetarea efectuată a arătat că, în cazul copiilor care suferă de ADHD, li s-au administrat doze de ulei de pește primăvara, pentru 15 săptămâni, au înregistrat îmbunătățiri semnificative.

Deoarece creierul uman este format din aproximativ 60% de grăsimi, în special acizi grași esențiali, cum ar fi omega-3 și omega-6, ajută la îmbunătățirea funcțiilor creierului.

În plus, se crede că uleiul de pește este util în dezvoltarea normală a creierului, împreună cu ajutorul acordat copilului să se concentreze asupra studiilor.

De asemenea, s-a constatat că, atunci când femeile gravide primesc doze regulate de ulei de pește, copiii lor prezintă o coordonare îmbunătățită.

11. Îngrijirea pielii

Este excelent pentru îmbunătățirea pielii uscate făcând-o să arate strălucitoare și vibrantă.

Este util în tratarea diferitelor probleme de piele, cum ar fi eczeme, psoriazis, mâncărime, înroșirea pielii, leziuni ale pielii și erupții cutanate.

În ceea ce privește psoriazisul, EPA prezent în uleiul de pește limitează creșterea agenților pro-inflamatori prin producerea de acid arahidonic.

Prin urmare, uleiul de pește poate fi, de asemenea, aplicat local pentru a obține scutire de psoriazis.

Consumul regulat de capsule de ulei de pește ajută la reducerea pierderii de umiditate din piele.

Este revendicat de unii oameni că uleiul ajută la prevenirea arsurilor solare, dar cercetările din spatele acestei afirmații nu sunt verificate.

12. Tratează acneea

Uleiul de pește este un tratament eficient pentru acnee. EPA prezentă în ulei este cunoscută că inhibă formarea androgenului, care poate afecta formarea de sebum în foliculii de păr, ducând la acnee.

13. Bun în tratamentul cancerului

Este util pentru reducerea pierderii în greutate la pacienții care suferă de cancer pancreatic.

Suplimentele sale pot fi, de asemenea, utile pentru pacienții care suferă de hiperlipidemie legată de cancer.

14. Controlează diabetul

Pacienții cu diabet zaharat tip II sunt predispuși la boli cardiovasculare, cum ar fi boala coronariană, ateroscleroza și accidentul vascular cerebral.

Cercetarea efectuată la Universitatea din Oxford a arătat că uleiul de pește este util în reducerea nivelului trigliceridelor și la pacienții cu diabet zaharat.

Lupusul în sarcină – cum eviți complicațiile pentru tine și copil

15. Previne ulcerul

Prezența EPA și DHA în uleiul de pește îl ajută în caz de ulcere cauzate de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

16. Sprijină sarcina sănătoasă

Uleiul de pește este foarte benefic pentru femeile gravide deoarece DHA prezent în el ajută la dezvoltarea ochilor și a creierului copilului.

De asemenea, ajută la evitarea nașterilor premature, a greutății scăzute la naștere și a avorturilor spontane.

Cercetarea efectuată în Danemarca, care a implicat 8.729 de femei însărcinate, a concluzionat că o dietă cu cantități mici de pește a condus la un risc mai mare de copii prematuri.

Se crede că femeile care nu au un aport suficient de EPA și DHA în dieta lor suferă de depresie după naștere.

Asta deoarece există un transfer de o anumită cantitate de masă cerebrală de la mamă la copil în ultimele etape ale sarcinii.

Astfel, este foarte benefic să consumați ulei de pește fie prin consumul de pește, fie prin suplimente de ulei de pește în timpul sarcinii pentru dezvoltarea generală a copilului și bunăstarea mamei.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că uleiul de pește obținut din ficat de pește, de exemplu ulei de ficat de cod, nu trebuie consumat în timpul sarcinii.

Nu este bine deoarece este bogat în retinol și vitamina A, care de obicei poate provoaca malformații congenitale.

17. Îmbunătățește fertilitatea

Uleiul de pește bogat în acizi grași omega 3 contribuie la îmbunătățirea fertilității și a diviziunii celulare.

Studiile preliminare efectuate pe animale au arătat că, atunci când bărbații care iau ulei de pește au calitatea spermei sporită.

Pe de altă parte, studii similare pe animale au arătat inhibarea sintezei prostaglandinei E și a prostaglandinei F, care sunt produse în cantități mari de veziculele seminale umane.

Studiul, totuși, nu a găsit niciun impact asupra numărului și mobilității spermei.

18. Îngrijirea părului

Ajută la menținerea unei străluciri bune a părului, deoarece omega-3 are proprietăți stimulatoare de creștere deoarece asigură hrană pentru foliculi.

Ajută la dezvoltarea părului și la prevenirea căderii părului.

O bună aprovizionare cu proteine ​​este necesară pentru creșterea părului.

Din moment ce majoritatea soiurilor de pește sunt bogate în proteine, consumul de pește ajută la menținerea sănătății părului.

19. Previne boala lui Lou Gehrig

Uleiul de pește este bogat în acizi grași omega-3.

Studiile recente sugerează că aportul de dietă bogată în acizi grași omega-3 poate reduce sau întârzia apariția sclerozei laterale amiotrofice (ALS), cunoscută și  boala Lou Gehrig.

Febra în sarcină – poate afecta sau nu copilul?

20. Îmbunătățește circulația sângelui

Este larg acceptat faptul că uleiul de pește are capacitatea de a îmbunătăți circulația sângelui, împreună cu reducerea nivelului trigliceridelor și colesterolului seric.

Cu toate acestea, beneficiul îmbunătățirii circulației sanguine a fost studiat în principal numai la șobolani.

Se crede că uleiul de pește ajută la prevenirea astmului și a insuficienței renale.

Mulți oameni preferă să hrănească cu ulei de pește animalele lor, în special câinii și pisicile, deoarece face părul strălucitor și neted.

De asemenea, poate ajuta câinii și pisicile care au artrită, o boală foarte frecventă printre animalele de companie.

Uleiul de pește – efecte secundare

Chiar dacă uleiul de pește are multe beneficii, aportul său excesiv poate provoca alergii și efecte secundare.

Persoanele alergice la fructe de mare sau pești, în special, vor avea efecte cum ar fi urticaria și umflarea feței, buzelor, limbii sau gâtului.

În cazul consumului excesiv poate să apară respirația urâtă, dureri de stomac, râgâitul, greața, bătăile neregulate ale inimii și bolile cronice în acest caz.

Asigurați-vă că nu consumați mai mult decât cantitatea recomandată și evitați consumul dacă sunteți alergic la pește.

Copiii

Consumul excesiv de ulei de pește de către copii poate duce la reacții alergice precum mâncărimea, strănutul sau tusea uscată și poate să slăbească sistemul lor imunitar.

Femeile gravide

Chiar dacă uleiul de pește are multe beneficii pentru femeile însărcinate, conținutul de mercur  poate afecta memoria, abilitățile auditive, abilitățile cognitive și vederea copilului.

Depresia și tulburarea bipolară

Consumul excesiv de ulei de pește poate crește simptomele depresiei și tulburării bipolare.

Cancer și afecțiuni hepatice

Evitați consumul excesiv dacă suferiți de diabet, cancer și boli de ficat, deoarece aceasta poate agrava afecțiunea.

Diabet zaharat și scăderea tensiunii arteriale

Consumul de ulei de pește în exces poate scădea nivelul tensiunii arteriale sub nivelul normal.

Atenție la doza de ulei de pește

O doză excesivă de ulei de pește poate da alergii adverse și efecte secundare asupra organismului.

Mai mult decât atât, uleiul de pește poate fi problematic dacă aveți anumite condiții, astfel încât este necesar să consumați suplimente de ulei de pește cu prudență.

Mai mult, poate fi consumat în diverse forme. Acestea includ consumul direct de pește dar și sub formă de suplimente nutritive concentrate.

De asemenea, există diferite grade farmaceutice ale uleiului.

Nu este necesar să consumăm în mod constant ulei de calitate farmaceutică sau chiar suplimente.

De asemenea, trebuie să vă adresați medicului pentru a confirma modul de consum de ulei de pește și necesitatea generală a acestuia în dieta dumneavoastră.

Ar trebui să înlocuim uleiurile vegetale cu uleiul de pește?

Răspunsul scurt este nu.

Există multe site-uri care sfătuiesc oamenii să oprească consumul de uleiuri vegetale și să treacă la uleiul de pește pentru a crește aportul lor de acizi grași omega-3.

Uleiul de pește este o sursă bună de acizi grași omega-3 și ar trebui consumat, dar asta nu înseamnă neapărat că ar trebui să înlocuiți complet uleiurile vegetale.

Iată o scurtă descriere a acizilor grași omega-3

Există trei tipuri de acizi grași omega-3: acidul alfa-linolenic (ALA), acidul docosahexaenoic (DHA) și acidul eicosapentaenoic (EPA).

Toate cele trei sunt importante pentru organism.

Surse de legume, inclusiv uleiul de in, de soia, de cânepă, de rapiță, sunt bogate în ALA.

Corpul uman are capacitatea de a converti ALA în DHA și EPA, deși există anumite limitări la această conversie.

Carnea de somon îți protejează inima și întărește imunitatea. Iată ce alte beneficii mai are

Cât de mult din ulei de pește este sigur

Uleiul de pește poate fi consumat în diverse moduri, cum ar fi capsulele sau poate fi inclus în mesele zilnice.

Doza nu trebuie să depășească 3 capsule de ulei de pește pe zi.

1000 mg de ulei de pește conține aproximativ 300 mg de acizi grași omega-3, astfel încât să puteți utiliza în mod corespunzător cantitatea de ulei de pește în mese.

Un aport zilnic de 3000 mg sau mai puțin este sigur pentru toți. Femeile gravide și care alăptează pot consuma aproximativ 3200 mg pe zi.

Uleiul de pește – puritate

Acordați atenție calității uleiului de pește atunci când îl achiziționați.

Se obține de la aproape toți pestii – apă dulce, fermă, ocean.

Toți acești pești pot fi contaminați cu compuși toxici, cum ar fi mercur, arsen, plumb, dioxine, metilmercur, etc și pot afecta negativ organismul uman.

Prin urmare, uleiul de pește utilizat trebuie să fie pur.

Multe companii vând uleiul de pește rafinat sau distilat, însă trebuie să verificați întotdeauna dacă au fost respectate standardele și să faceți cercetări asupra firmei, a produsului.

Producătorii de ulei de pește au încercat să-l comercializeze ca remediu pentru aproape orice.

Sugerăm tuturor să se informeze pe deplin înainte de a lua o decizie în cunoștință de cauză, în loc să fie afectați de reclame.

Uleiul de pește și vitaminele

Vitamina A și vitamina D

Uleiul de pește, în special tipurile obținute din ficat de pește, cum ar fi uleiul de ficat de cod, este o sursă bogată de vitamina A și vitamina D.

Totuși, doza excesivă de ulei de ficat de cod poate duce la toxicitatea vitaminei, acumularea de vitamine excesive în organism, care poate provoca efecte secundare grave.

Vitamina E

Uleiul de pește se oxidează și poate deveni rânced, ceea ce duce la formarea radicalilor liberi.

Adăugarea de antioxidanți, cum ar fi vitamina E, în ulei poate ajuta la prevenirea formării acestor radicali liberi.

Doza excesivă de ulei de pește duce la scăderea nivelului de vitamina E în organismul uman.

Această pierdere a vitaminei E trebuie suplimentată cu suplimente de vitamina E externe.

Au fost realizate cercetări preliminare care demonstrează afirmațiile de mai sus, totuși, acestea trebuie să fie fundamentate printr-o cercetare mai detaliată înainte de a trage concluzii.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto