1. Dezechilibru hormonal
Dacă ai o stare de moleșeală, ai menstruația neregulată, ai stări de anxietate și cu greu scapi de câteva kilograme, este posibil să ai un dezechilibru hormonal. Consultă un medic care îți poate indica unde să mergi pentru un set corespunzător de analize. Una dintre cauzele frecvente pentru care organismul nu te ascultă este balansul hormonal necorespunzător.
2. Carență de vitamina D
Un număr însemnat de oameni are un nivel scăzut de vitamina D în corp, această lipsă fiind asociată cu creșterea în greutate și cu diferite afecțiuni metabolice. Dacă îți petreci majoritatea timpului acasă, la birou sau în alte clădiri, ia vitamina D din suplimente, după ce îi ceri sfatul medicului de familie.
3. Asimilarea și digestia deficitară a alimentelor
Când asimilarea mâncării și procesul de digestie al alimentelor nu sunt realizate corect, în mod evident va avea și repercusiuni ulterioare asupra organismului. Pentru că nu ești ceea ce mănânci, ci ceea ce asimilezi și digeri.
4. Nu mesteci corect mâncarea
Mâncatul lent, mestecând alimentele până devin cu adevărat mărunțite chiar ajută la slăbire și la îmbunătățirea digestiei.
5. Stai așezată mult timp
Chiar dacă serviciul tău presupune să stai mult timp pe scaun, la birou, obișnuiete-te să îți iei o pauză la fiecare oră și să faci câțiva pași timp de 5 minute. Sau mergi 20 de minute când te duci să iei masa de prânz. Atunci când nu faci destulă mișcare de-a lungul zilei, nici organismul nu are cum să consume suficient.
6. Mănânci prea mult
Chiar dacă mănânci sănătos, porțiile prea mari nu te ajută. Este important să îți pui în farfurie cantitățile optime. De obicei, specialiștii în nutriție recomandă ca un sfert din porție se conțină proteine, un sfert carbohidrați și restul jumătății legume și verdeață. Trebuie să învățăm să ne ascultăm corpul, iar atunci când ne transmite că e sătul să ne și oprim din mâncat.
7. Ești stresată
Starea de stres poate avea un impact negativ semnificativ asupra greutății. Neliniștea pe termen lung generează un nivel mare de cortizol în organism, care este asociat cu dezechilibrul de zahăr din sânge și creșterea în greutate în zona de mijloc a corpului.
8. Odihna e insuficientă
Somnul odihnitor echivalează cu refacerea organismului. Când organismul e la cote înalte are și performanțe pe măsură. Așa că organizează-și programul astfel încât să îți lași destul timp (ideal 8 ore) pentru a te recupera.
9. Ești permanent la dietă
Curele de slăbire nu sunt un mod de viață. Chiar dacă uneori urmezi diete, obișnuiește-te ca după aceea să îți alegi alimentele și preparatele care îți plac și sunt cât mai sănătoase.
10. Ficatul este suprasolicitat
Starea mentală scăzută, stresul și oboseala alături de consumul de cafea, zahăr, prăjeli, fumat duce la suprasolicitarea ficatului. Din când în când și el are nevoie de o pauză. Încearcă să mergi la un medic care să îți recomande un scurt regim de detoxifiere.
PĂREREA SPECIALISTULUI
Programul de slăbire e gestionat greșit
”În cele mai multe cazuri, motivul real pentru care nu apare scăderea în greutate este proasta gestionare a programului de slăbire (asta în cazul în care există așa ceva și nu se fac lucrurile după ureche). Mulți oameni au impresia că nu mănâncă mai nimic și se miră de ce nu slăbesc, însă realitatea este că dacă s-ar calcula aportul caloric și s-ar confrunta cu ceea ce se consumă prin efort fizic, ar fi ușor de observat că aceștia mănâncă suficient de mult încât să nu apară o diferență între cele două elemente importante. Cea mai sigură cale pentru a se reuși scăderea în greutate este efectuarea unor calcule calorice, iar dacă acest lucru pare complicat, vă sfătuiesc să apelați la un specialist în nutriție care să facă acest lucru pentru dvs.” (dr. Șerban Damian, nutriționist acreditat CIO, Centrul de nutritie Superfit, www.superfit.ro)
Credit foto: 123rf.com