Prăjitura “Jerbo” (Greta Garbo)

Prăjitura “Jerbo” (Greta Garbo)

Este una dintre cele mai iubite prăjituri ardelenești cu foi, de care nu ai cum să nu ajungi dependent de cum ai gustat-o. Iată-i rețeta perfectă pentru prăjitura „Jerbo” (sau Greta Garbo), trimisă de cititoarea noastră Georgeta Dobrin! 

Ingrediente:

600 g făină

250 g nuci

250 g zahăr

300 g untură

3 ouă

150 ml lapte

50 g grojdie

½ kg gem de caise

o ciocolată menaj

fulgi de migdale

 

  1. Se amestecă bine untura cu făina, iar în compoziția obținută se face un gol la mijloc în care se pun 3 gălbenușuri, 3 linguri de zahăr și drojdia dizolvată în laptele călduț. Aluatul se frământă bine, iar compoziția obținută se împarte în patru părți.
  2. Nucile se dau prin mașina de tocat sau se taie mărunt și se amestecă bine în gemul frecat în prealabil cu puțin zahăr. Separat, albușurile se bat spumă și se amestecă apoi cu compoziția cu nucă.
  3. Se întinde prima foaie și se așază în tavă, apoi se unge cu crema de nuci și se repeat operațiune până la terminarea foilor. Ultima foaie, cea de deasupra, se înțeapă cu furcuița. Tava se dă la foc mic și se lasă până când prăjitura s-a rumenit.
  4. Prăjitura „Jerbo” se lasă la răcit, apoi se glazurează cu ciocolată topită la baie de aburi și se ornează cu fulgi de migdale.

Sursă foto: Georgeta Dorbrin