Cum îl alegi şi cum păstrezi prazul

de Adina Stănilă, 17 Mar 2016 10:00

Bogat în fibre şi minerale, cu o aromă inconfundabilă, prazul este folosit adesea în preparatele de sezon. În piaţă, îl găseşti tot timpul anului, dar se spune că cel mai fraged şi cel mai dulce este prazul recoltat la început de primăvară.

Iată câteva sfaturi să alegi prazul cel mai gustos

  • priveşte cu atenţie bulbul alb, să fie tare, curat, fără pete şi lovituri;
  • frunzele trebuie să fie de un verde închis, curate şi tari, nu veştede;
  • alege firele mai subţiri, deoarece sunt mai dulci decât firele mari şi groase;
  • spală-l bine cu jet de apă între frunze, unde poate fi nisip;
  • dacă ţi se pare prea tare, îndepărtează stratul exterior şi găteşte doar miezul;
  • păstrează-l în frigider cel mult o săptămână, înfăşurat în staniol sau închis ermetic într-o cutie, deoarece aroma lui va contamina celelalte alimente.

Trucuri de preparare

  • Prazul este gata să fie servit când începe să se înmoaie. Dacă îl laşi prea mult la fiert, îşi pierde consistenţa şi nu mai este la fel de plăcut.
  • Dacă vrei să îl prăjeşti, foloseşte ulei de măsline sau unt. Când grăsimea este încinsă, pune rondelele de praz şi lasă-le cel mult zece minute cât să se călească puţin.
  • Cel mai bun praz înăbuşit se găteşte în supă de legume sau în supă de pui şi este o garnitură excelentă pentru fripturi.
  • Dacă doreşti să îl fierbi, lasă mai întâi apa să clocotească. Adaugă rondelele de praz, un praf de sare şi lasă-le să fiarbă la foc potrivit 20 de minute.
  • Prazul înlocuieşte cu succes ceapa în umpluturi şi tarte, dar nu are acelaşi gust dulce ca ceapa.
  • Dacă vrei să îi sporeşti gustul, poţi adăuga în prazul călit sau înăbuşit fenicul, seminţe de muştar, cimbru şi câţiva stropi de zeamă de lămâie.

 

sursa foto: 123rf.com

 

Adaugă un comentariu